Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Podgoriile vrâncene, pe harta italienilor de la Iter Vitis


   Italienii de la Iter Vitis vor să introducă podgoriile vrâncene pe itinerariile turistice promovate la nivel internațional. Primele discuții au avut loc, ieri, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului unde au participat reprezentanții asociației italiene Iter Vitis și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare.
   Vizita italienilor va continua, astăzi, când sunt așteptați la cramele Beciul Domnesc de la Odobești. „A fost o întâlnire organizată cu Consiliile Județene din zonele producătoare de vinuri din România pentru a intra în această rută internațională a vinurilor. Președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, m-a delegat să particip la întâlnirea unde am prezentat tradițiile podgorenilor vrânceni. Italienii sunt interesați de cultura și tradițiile din zonele viticole și vor să viziteze crama Beciul Domnesc”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare.
   Iter Vitis este o asociație internațională, cu sediul în Sicilia, care realizează „Drumurile podgoriilor”, o inițiativă certificată de Consiliul Europei pe lista Itinerariilor Culturale Europene. Itinerariile promovează podgoriile ca parte a identității Europei, o mărturie a unei experiențe milenare a podgorenilor.
Preocupările administrației județene pentru dezvoltarea turismului se vor concretiza în perioada următoare când va fi semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene”, finanțat prin Programul Operațional Regional, Axa 5, Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, domeniul de intervenție 5.3 Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică. Valoarea totală a proiectului este de 580.836,62 lei. Suma de 14.042,94 lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Vrancea la valoarea cheltuielilor eligibile din proiect, iar cea de 20.000 lei, contribuția proprie la valoarea cheltuielilor neeligibile din proiect.
   Proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene” are ca principal scop dezvoltarea turismului în județul Vrancea, prin valorificarea potențialului turistic existent. Cunoscută drept „Å¢ara viei și vinului”, Vrancea este județul cu cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie, având un patrimoniu viticol de 27.639 ha, reprezentând 11% din totalul terenului agricol al județului și aproximativ 10% din suprafața viticolă a României.
   Prin realizarea acestui proiect se urmărește crearea și marcarea corespunzătoare a unui traseu turistic care să cuprindă podgoriile Panciu, Cotești și Odobești și să includă combinate de vinificație, crame, obiective turistice. Totodată, proiectul mai vizează promovarea traseului turistic sub denumirea generică „Drumul Podgoriilor vrâncene” printr-o serie de activități cum ar fi organizarea unor evenimente în fiecare podgorie, concomitent cu Festivalul Viei și Vinului, concepere, editare și diseminare materiale promoționale, crearea unui site de promovare turistică a zonei țintă.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?