Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ataşarea de bogăţii face anevoioasă mântuirea


   Evanghelia Duminicii a XII-a după Rusalii prezintă întâlnirea dintre un tânăr bogat și Mântuitorul Iisus Hristos, evidențiind o mulțime de învățături duhovnicești pentru viața noastră creștină. Tânărul bogat din Evanghelia după Sfântul Evanghelist Matei reprezintă pe omul care, deși are o situație materială bună, deși este corect din punct de vedere moral și religios, caută totuși ceva mai mult. Așa află tânărul bogat că trebuie să renunțe la avuții dacă își dorește cu adevărat să se mântuiască.

   Din slujba de duminică, enoriașii vor afla care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte pentru a se mântui. Mântuitorul descoperă pașii de urmat atunci când vine la El un tânăr bogat care îl numește „Bunule Învățător”. Atunci Mântuitorul îl mustră și îi spune că numai Dumnezeu Tatăl este bun. Desprindem de aici smerenia care trebuie să-l însoțească pe credincios în oricare din zilele lui.
Mai departe, tânărul îl întreabă pe Mântuitorul ce trebuie să facă pentru a dobândi viața veșnică. Răspunsul este simplu. „Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”, se arată în Evanghelia după Apostolul Matei. Tânărul îndeplinise toate poruncile însă îi mai trebuia ceva. Să renunțe la averile sale pentru a avea „comoară în cer”. La auzul acestui sfat tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuții, după cum spune Evanghelia. El n-a mai întrebat nimic, n-a mai răspuns nimic, nu s-a explicat, ci a plecat. A plecat întristat, iar Mântuitorul Iisus Hristos îi respectă tăcerea și întristarea lui. Nu-l consolează și nu schimbă sfatul dat lui, pentru că Iisus i-a dat sfatul cel bun, chiar dacă tânărul bogat nu-l putea împlini imediat, ci după o luptă interioară cu el însuși.
   După plecarea tânărului bogat, evlavios și moral, dar totuși neputincios în a împlini sfatul pe care l-a primit, Iisus S-a întors către ucenici și le-a zis: „Adevărat zic vouă, că un bogat cu greu va intra în Împărăția cerurilor. Åži iarăși zic vouă, că mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu”. Indiferent de interpretarea dată cuvântului cămilă, Iisus vorbește de o dificultate a bogaților, nu de o imposibilitate totală de a intra în Împărăția cerurilor.

Nu este suficient să nu săvârșești răul, ci trebuie să faci mult bine

   Potrivit Tradiției, după o luptă mare cu el însuși, timp de un an, acest tânăr bogat s-a hotărât, în sfârșit, să împlinească sfatul lui Iisus. A vândut averea sa, a împărțit banii săracilor și l-a urmat pe Iisus. Din Evanghelia de duminică mai învățăm un alt adevăr fundamental și anume că nu este suficient să fii evlavios și credincios, nu e suficient să fii corect în comportamentul tău moral față de oameni, nu e suficient să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minți sau să nu înșeli, să nu mărturisești strâmb. Nu este suficient să te abții de la rău, ci trebuie să faci și bine ca să fii desăvârșit. Iar cel mai mare bine pe care-l putea săvârși acest tânăr bogat față de aproapele său era ajutorarea săracilor, milostenia față de ei.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?