Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sute de mii de vrânceni vor primi cardul naţional de sănătate


   Începând de anul viitor, vrâncenii vor avea acces la servicii medicale doar pe baza cardului național de sănătate. La finele săptămânii trecute, a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății un proiect de Hotărâre de Guvern, care stabilește că persoanele asigurate la sănătate vor primi cardul încă de anul acesta, însă el poate fi utilizat începând cu data de 1 ianuarie 2013.
   Mai exact, oficialii din MS își doresc ca acest card să înceapă să fie distribuit din semestrul al doilea al acestui an. În Vrancea, cardul urmează să fie distribuit la aproximativ 300 de mii de vrânceni, care figurează ca fiind asigurați la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
   Cardul de sănătate va fi distribuit gratuit, costurile de producere și editare fiind suportate de MS. Asiguratul va suporta contravaloarea cardului național doar în situația solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum și în situația modificării datelor personale de identificare. Cardurile vor fi distribuite Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, care le va împărți medicilor de familie, iar medicii vor oferi cardul fiecărui pacient înscris pe lista sa.
Acest card va cuprinde informații precum datele de identitate, codul numeric personal, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și date de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip. La informațiile de pe card vor avea acces Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele județene de asigurări sociale de sănătate, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicii specialiști, medicii care își desfășoară activitatea la furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile paraclinice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente, după cum se arată în proiectul legislativ postat pe site-ul MS. Termenul de valabilitate a cardului național este de 5 ani de la data emiterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?