Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Papagalii au un nivel de inteligenţă similar unui copil de trei ani


   Papagalii pot găsi hrana atât urmărind indiciile oferite de cercetători cu privire la locația acesteia, dar și în absența acestor indicii, o abilitate care ține de inteligență și era considerată ca fiind caracteristică doar oamenilor și celorlalte primate mari, conform unui nou studiu.
   Cercetătorii au testat inteligența papagalilor africani gri scuturând atât cutii goale, cât și cutii în care se afla hrană, astfel încât păsările să poată auzi hrana lovindu-se de pereții cutiei. Pentru a ajunge la hrană, papagalii trebuiau să înțeleagă faptul că lipsa oricărui zgomot însemna și absența hranei. Această abilitate cognitivă începe să fie manifestă la copii abia în jurul vârstei de 3 ani.
   În cadrul studiului, papagalii au fost puși în fața a două cutii opace, una dintre ele conținând niște nuci, în timp ce a doua a fost lăsată goală. Apoi, cercetătorii au scuturat ambele cutii, astfel încât papagalii să poată auzi nucile din interiorul uneia dintre ele. Papagalii au identificat de fiecare dată cutia cu nuci, asociind zgomotul produs cu existența hranei.
   „Cea mai importantă concluzie este că inteligența superioară nu este unică în natură. Capacități cognitive comparabile au evoluat de mai multe ori și la specii foarte diferite, așa cum ar fi primatele, păsările sau delfinii”, au precizat cercetătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?