Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Vrancea, sub cod portocaliu de caniculă


   Vrancea se topește! Începând de ieri și până în această seară, temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius. Meteorologii au emis ieri dimineață o atenționare meteo Cod Portocaliu de caniculă, care este valabilă până în această seară. Potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie, „luni și marți canicula se va intensifica în regiunile sudice și estice, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 38-.40 de grade și izolat în Câmpia Română se vor înregistra 41-42 de grade. Miercuri, temperatura aerului va marca o scădere în toate regiunile, astfel încât doar în sudul țării vor mai fi valori maxime de 35-37 de grade”. Punctele de prim-ajutor din tot județul au fost reactivate.
   De altfel, în cursul zilei de ieri, unei femei de 37 de ani, din comuna Garoafa, i s-a făcut rău din cauza căldurii în timp ce stătea la rând la Serviciul Pașapoarte. Ea a fost preluată de un echipaj al ambulanței și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. Medicii au stabilizat-o, după care femeia a putut pleca acasă.

Cum să facem față caniculei

   În această perioadă cu temperaturi „fierbinți”, medicii ne sfătuiesc să evităm expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00 și să consumăm zilnic 2 litri de lichide, la fiecare 15-20 de minute. Este recomandat să consumăm cât mai multe  fructe și legume proaspete, cum ar fi pepenele galben, roșu, prune, castraveți, roșii, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă. „Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri calduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise”, recomandă reprezentanții Ministerului Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă. De asemenea, sunteți sfătuiți să evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie și să aveți grijă în special de copii, vârstnici, persoane cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?