Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Crin Antonescu: Ministrul Justiţiei poate propune noul procuror general, nu voi obstrucţiona numirea


   Președintele interimar Crin Antonescu a declarat sâmbătă că ministrul Justiției poate face o nouă propunere pentru procurorul general al României, arătând că el nu va obstrucționa această numire. ”Procurorul general este numit la propunerea ministrului Justiției, cu acordul, cu evaluarea Consiliului Superior al Magistraturii, și apoi, la capătul acestui circuit, numit sau nu de către președinte, deci nu președintele inițiază un asemenea proces, nu președintele găsește persoana, ca să spun așa. Președintele are ultimul cuvânt doar așa cum îl are și la promulgarea legilor, aici putând să respingă propunerea respectivă. Eu cred că în mod normal, atunci când vin scadențele, cum la DNA au venit, stăm din amânare în amânare, amânare legală – și cum va veni undeva, spre mijlocul lunii septembrie și la Parchetul General”, a precizat Antonescu, într-o emisiune la Antena 3.
   În opinia sa, ministrul Justiției ar trebui să se orienteze pentru funcția de procuror general asupra unei ”personalități din lumea justiției, că este vorba de un procuror, poate să fie un judecător, poate să fie un magistrat, cu o carieră solidă în spate, care să fie de notorietate, independent, fără vreo legătură clară cunoscută cu vreun partid politic și să-l propună mai departe”.
   Crin Antonescu a afirmat că este dispus să analizeze propunerea venită de la ministrul Justiției, atât în ceea ce privește DNA, dar și procurorul general, și ”să-i dea drumul”.  ”Categoric, da. Sigur că da. Eu am spus următorul lucru, că nu schimb eu pe cineva – dacă nu se întâmplă cine știe ce – că nu schimb, că nu consider că am – și un președinte interimar nu are această legitimitate, dar dacă acest proces pornește de la Ministerul Justiției, evident că nu voi obstrucționa eu”, a mai spus Antonescu.

Dacă acest referendum nu avea loc, în toamnă riscam să avem violențe sociale

   Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că, dacă suspendarea lui Traian Băsescu și referendumul pentru demiterea acestuia nu ar fi avut loc, România ar fi riscat ca în toamnă să aibă violențe sociale, mai mari decât cele de la începutul anului. „Societatea, pentru primă dată, cu sute și mii de oameni în fiecare seară și aproape în fiecare localitate însemnată, în ianuarie-februarie, a dat aceste semne, că soluția era, atunci, alegeri anticipate și parlamentare și prezidențiale. Nu am fi ajuns aici, acum, dacă acest referendum nu avea loc, dacă această suspendare nu avea loc, noi în toamnă riscam să avem chiar violențe sociale”, a spus Antonescu.
   Președintele interimar a criticat pe cei care pun devalorizarea leului pe seama referendumului. „Åži celor care astăzi pun în cârca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului dacă, Doamne ferește, în toamnă, asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale, cu o altă intensitate, cu o altă violență decât au fost ele în ianuarie? Așa încât afirmația că nu e nicio legătură între oamenii care sunt în bătălia politică și populația țării e un clișeu. În fond, la acest referendum au venit 8,5 milioane de oameni (…). Deci nu e bătălia câtorva politicieni – și de asta, îmi place, nu îmi place, mă sperie, nu mă sperie, o voi duce”, a mai spus Crin Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?