Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Taxe uriaşe pentru cei care se căsătoresc sâmbăta şi duminica


   Tinerii care s-au hotărât să spună cel mai important DA, din viața lor, în fața ofițerului de Stare civilă, trebuie să se gândească de două ori, atunci când își aleg data și ora casătoriei. Potrivit hotărârilor de consiliu local, ale autorităților din Vrancea, există taxe diferite, în funcție de momentul în care se oficiază căsătoria.
   Astfel, la Focșani, dacă oficierea căsătoriei are loc sâmbăta sau duminica, după ora 14.00, tariful este de 500 de lei. Înainte de ora 14.00, tariful este de 100 de lei, iar în timpul săptămânii, în intervalul orar 8.00-16-00, oficierea se face gratuit. „Nu cred că este o situație prea plăcută, ca angajat, să vii la serviciu, sâmbăta sau duminica, seară. Fiecare dintre noi are duminică și sâmbătă și vrea să aibă timp liber. Din acest motiv există astfel de tarife diferențiate. Chiar dacă vine la serviciu sîmbăta sau duminica, angajatul nu primește niciun spor. El este recompensat doar cu zi liberă care se acordă în limita posibilităților, pentru că nu avem foarte mulți angajați”, ne-a declarat Săndel Ghiuță, șeful Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Focșani.
   Pentru oficierea căsătoriilor, în timpul săptămânii, reprezentanții Stării civile au amenajat o încăpere în sediul aflat pe strada Cuza Vodă. Pentru cele care au loc la sfârșitul săptămânii, reprezentanții instituției au încheiat un contract de colaborare cu reprezentanții Teatrului „Maior Gheroghe Pastia”. „65 la sută din încasări merg în bugetul teatrului, iar restul vin în bugetul nostru”, a precizat Săndel Ghiuță.

Taxe de căsătorie mai mici în celelalte orașe

   La Adjud, taxa de căsătorie este 200 de lei și se percepe pentru toate căsătoriile efectuate la sfârșit de săptămână, indiferent de ora la care este făcută programarea. Pentru căsătoriile din timpul programului de lucru nu se percepe nicio taxă. „Percepem taxe doar pentru cununiile efectuate la sfârșit de săptămână. Pentru celelalte nu se încasează nicio taxă”, ne-a declarat Mioara Maxim, de la Starea civilă Adjud.
   La Mărășești, de curând, taxa de cununie s-a micșorat de la 300 de lei la 100 de lei și se percepe tot pentru căsătoriile efectuate la sfârșit de săptămână. „De pe vremea când eram consilier local am luat inițiativa de a micșora această taxă, pentru că am vrut să ajutăm tinerii să se căsătorească”, ne-a declarat Ioan Ostafi, viceprimarul orașului Mărășești.
   La Panciu, taxa de căsătorie este de 100 de lei, iar în timpul săptămânii, căsătoriile se oficiază gratis.

Taxă de compozitor

  La Odobești, pe lângă taxa pentru oficierea căsătoriilor, tinerii însurățeni trebuie să mai plătească și „taxa de compozitor”. Reprezentanții primăriei pun la dispoziție un număr de cont al Uniunii Compozitorilor din România, unde trebuie să vireze taxa, în valoare de 38 de lei. Această taxă a fost introdusă în legislație, în anul 2008 și are ca justificare faptul că, după căsătorie, tinerii fac și o petrecere, unde buna dispoziție este asigurată de muzică. Indiferent de formula pe care o aleg, taraf, formație locală sau muzică de la CD această taxă se virează în contul Uniunii Compozitorilor din România.
   Taxa nu e însă percepută peste tot. „Noi nu percepem această taxă pentru că nu spune în lege că trebuie să ne ocupăm de colectarea acesteia. Este treaba celor de la Uniunea Compozitorilor”, ne-a precizat Iulian Nica, viceprimarul orașului Panciu.
   Comparativ cu aceste cheltuieli, la polul opus este divorțul. Taxa la Judecătorie este de 38 de lei, în cazul unui divorț amiabil. Cheltuielile sunt mai mari dacă cei doi nu divorțează de comun acord și își angajează avocați, care să îi reprezinte.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?