Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Cum să ai PROFIT în agricultură


   Afacerile din agricultură au adus profituri de milioane de euro în 2011 pentru producătorii vrânceni. Cele mai profitabile s-au dovedit investițiile în zootehnie, cum ar fi afacerea danezilor de la Premium Porc sau din cultura cerealelor. În ceea ce privește viticultura, cel mai mare profit l-au obținut marii producători de vinuri de la Vincon.

   Danezii sunt un reper pentru agricultorii vrânceni datorită rapidității cu care au repus pe picioare două complexuri de porci din județ și a afacerilor profitabile dezvoltate în ultimii ani. Consinterfin și fostul Suintest au ajuns exemple de afaceri pro-fitabile pentru  producătorii din agricultura vrânceană. Danezii care au investit în agricultura vrânceană sunt reprezentați de DCH International. Compania de investiții daneză a fost înființată în 2001 și se ocupă de creșterea porcilor prin grupul de firme grupate în jurul Premium Porc în România și de Canmark Family Farming, în Canada.
În Vrancea, danezii au investit, începând cu 2005, în câteva firme înființate astfel încât să ma-nagerieze cât mai eficient producția de porci. Astfel, Agro Investments Moldova este societatea care se ocupă de cultivarea terenurilor agricole, Premium Construction se ocupă de lucrările de construcții, Premium Feed, de producerea furajelor, iar Premium Porc, fostul Suintest, de creșterea animalelor. A cincea firmă, Consinterfin, a fost cumpărată de Premium Porc și reprezintă a doua fermă de porci din județ. „Modelul de afacere al DCH International A/S este bazat pe dezvoltarea și administrarea fermelor de porci folosind cunoștințe daneze în producția specializată de porcine, tehnologie de funcționare și investiții strategice”, se arată în prezentarea de pe site-ul companiei daneze.
   Cele două ferme, Premium Porc și Consinterfin, sunt verificate de medicii veterinari pentru a putea îndeplini condițiile sanitar veterinare de export către Uniunea Europeană. Animalele de aici vor fi livrate către un singur abator din județ, iar producția acestuia va putea fi livrată țărilor din Europa.
Dincolo de numele firmelor și fermelor rămâne profitul anual înregistrat de danezi. Însumat, profitul celor cinci firme din Vrancea la care danezii de la DCH International sunt acționari depășește un milion de euro, cu mult peste profitul altor firme cu tradiție în economia vrânceană.
Astfel, doar Premium Porc a avut un profit de 2.124.366 lei în 2011, la care se adaugă profitul Consinterfin de 1.735.389 lei și cel al Premium Porc Feed, de 1.324.157 lei.

   Însumat, profitul celor cinci firme depășește 5,79 milioane lei, iar cifrele nu se modifică foarte mult de la un an la altul. De exemplu, Consinterfin a avut un profit de peste 5,1 milioane lei în 2010. Conform cifrelor de prezentare a companiei daneze, la firmele din Vrancea lucrează peste 160 de muncitori, iar suprafața de teren exploatată se ridică la circa 2.600 hectare. În fermele companiei sunt crescuți anual circa 220 mii porci pentru abatorizare.

Marii latifundiari au avut profit de milioane

   Recolta bună de anul trecut a adus și profit pentru majoritatea producătorilor agricoli vrânceni. Ca de obicei, profitul cel mai însemnat l-au obținut marii fermieri, cei care lucrează suprafețe mari de terenuri.
   La Comcereal, care lucrează câteva mii de hectare de teren agricol, profitul a depășit 6,9 milioane lei, la o cifră de afa-ceri de 100 milioane lei.
   Un profit bun a obținut și Agricola Prod, societatea condusă de Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
   Pentru alte firme din agricultură, relevantă este cifra de afaceri de anul trecut, ținând cont că au derulat investiții masive în retehnologizarea fermelor. Este cazul Agroind Focșani, care nu are un profit extraordinar, însă a avut venituri de peste zece milioane de lei.

   Pentru producătorii de vinuri, 2011 a fost un an bun, cu câteva excepții. Dacă cel mai mare producător de vinuri din Vrancea, Vincon, a raportat un profit de 3,9 milioane lei, nu același lucru se poate spune de alte firme din domeniu. Pentru Vinexport Trade Mark, anul trecut s-a încheiat cu o pierdere de peste 8 mi-lioane lei, la o cifră de afaceri de 40 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?