Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Focşăneanul Alin Moldoveanu, noul CAMPION OLIMPIC la tir sportiv


   Trăgătorul focșănean Alin Moldoveanu a câștigat prima medalie de aur  pentru România la Jocurile Olimpice, după ce s-a impus în proba de pușcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiției de tir. Sportivul român ne-a ținut cu sufletul la gură până la ultimele focuri, dar a demonstrat că are sânge rece, învingându-l la ultimele două trageri pe campionul mondial Camparini.
   Alin a dominat finala, dar după șase trageri a cedat primul loc. Totuși, Moldoveanu a reușit să își păstreze calmul și a realizat o performanță excepțională. De notat că sportivul focșănean a terminat calificările egalând recordul olimpic: 599 de puncte.
   Bătălia pentru medalii a fost una extremă, la intrarea în finală primii patru concurenți fiind despărțiți de un singur punct (Niccolo Campriani a reușit și el să egaleze recordul olimpic deținut de chinezul Zhu Qinan de la JO de la Atena, din 2004). După locul 4 obținut la Beijing, când a ratat la un milimetru bronzul olimpic, Moldoveanu și-a luat revanșa și a obținut a doua medalie a delegației României de la Londra, după argintul Alinei Dumitru, de la judo. Românul a terminat finala cu 702,1 puncte, pe locurile următoare clasându-se italianul Niccolo Campriani, cu 701,5 puncte și indianul Narang Gagan, cu 701,1 puncte.
   Noul campion olimpic a acordat primul interviu după ce a obținut medalia de aur la tir la JO de la Londra. „Nu am știut până la ultima tragere rezultatul. Am văzut că am luat aurul abia după ultimul foc, când m-am uitat pe tabelă. Am avut o greșeală foarte mică, speram să fiu în primii trei. Abia după ultimul foc din finală poți să știi că ai câștigat. Italianul era campion mondial, a fost cel mai bun până de curând! Tremura el, dar tremuram și eu la ultimul foc. M-am izolat de exterior și mi-am văzut de treabă. Cred că am slăbit 2-3 kg. A avut o greșeală mică, speram să fiu în primii 3. A fost prima oară în viața mea când s-au vândut toate biletele la un concurs de tir. N-am omorât nici măcar o vrabie, noi suntem pașnici, tragem doar în cartoane. Am permis de port-armă, dar și de conducere”, a spus Alin Moldoveanu.

A rămas fără tată de ziua lui

   Alin nu o mai are alături decât pe mama sa, Ionelia, care lucrează în domeniul bancar, în Focșani. De ziua sa, pe 3 mai 2006, Alin Moldoveanu a rămas fără tată. „Era ziua de naștere a lui Alin, concura seara la o etapă de Cupă Mondială în Brazilia și, spre seară, tatăl său a murit”, a spus Ionelia Moldoveanu, care se mândrește cu fiul său. „Când vine acasă, pe 6 august, îl voi aștepta cu ceea ce îi place, adică frigărui la grătar. Alin preferă și salatele, iar fructele le consumă doar dacă sunt culese de el din copac”, povestește mama campionului olimpic.
   Sportivul s-a însurat anul trecut, cu aleasa inimii sale, Crina și, deși provine dintr-o familie modestă, a reușit în decursul anilor să-și construiască o casă în comuna Cotești.

A început să tragă la 12 ani

   Alin George Moldoveanu s-a născut la 3 mai 1983 la Focșani. Timp de 8 ani, în clasele V-XII, a fost elevul Colegiului Național Unirea din Focșani, unde a făcut educația fizică și sportul cu profesorii Maria Rusan și Viorel Paizan. 
   Alin este singurul sportiv vrâncean care se antrenează și câte 12 ore pe zi, iar rezultatele se văd prin titlurile naționale și internaționale pe care le obține. El a ajuns să practice tirul la 12 ani, după gimnastică, handbal și karate, deși nu știa nimic despre el, în urma unei selecții făcute la școala unde învăța. „La început eram mulți, dar pe parcurs am rămas singur. A fost o provocare pentru mine, am tras bine, am tot venit până s-a îngroșat gluma și am dorit să continui”, își amintește sportivul.
   El îi este recunoscător antrenorului Adrian Alaci, care i-a îndrumat pașii și i-a dezvăluit tainele tirului. „Alin a venit la Poligonul din Focșani, la 12 ani, după ce a fost organizată o selecție prin școli. A fost atras din primul moment de acest sport, i-a plăcut și a rămas la clubul Unirea Focșani. Au fost 17 ani de muncă asiduă. Antrenamente zilnice, care au durat chiar și opt-nouă ore, inclusiv sâmbăta și duminica, pe frig și căldură. Totul pentru a-și îndeplini visul cel mare, să urce pe podium la competiția supremă, Olimpiada”, a spus antrenorul Adrian Alaci.

Åži-a schimbat pușca după Beijing

   La Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, Alin Moldoveanu a terminat finala de tir de 10 m pușcă aer comprimat pe locul 4, probă în care se calificase de pe locul trei. Focșăneanul a acumulat 698,9 puncte, fiind la numai 0,5 puncte de medalia de bronz, obținută de finlandezul Henri Hakkinen. După această competiție, sportivul focșănean a decis să-și schimbe pușca și, până s-a acomodat cu ea, timp de doi ani de zile, a avut rezultate acceptabile în întrecerile naționale și la etapele de Cupa Mondială.

Clubul Dinamo București i-a rămas dator

   Când vorbește de tir, Alin nu lasă capul în jos. Este conștient de faptul că în România tirul sportiv nu este privit așa cum ar trebui. De exemplu, în Germania sunt 1.500.000 de trăgători legitimați și peste 10.000 de cluburi, iar la noi în țară sunt sub 1000 de sportivi și doar 10 cluburi de tir. Asta este comparația cea mai elocventă în ceea ce privește aprecierea tirului între cele două țări. 
   În timpul liber, Alin a reprezentat în competiții și clubul Bayern Efferltrich din Germania, care a reușit în acest an promovarea în prima ligă. „Când ești mic, îl iei ca model pe cel mai bun din apropierea ta, apoi, cu timpul, ajungi să-l depășești, să urci mai sus. Vreau să fac din sport un crez de viață. Ambiția este materia primă, calitatea crucială în orice sport. Dacă nu ai ambiția de a câștiga, mai bine nu participi, pentru că sportul e o competiție în care trebuie să-ți depășești adversarii. Dar dacă nu ai un antrenor bun, care să te susțină, degeaba. Din acest punct de vedere, eu sunt un norocos”, a spus Alin Moldoveanu.
   Trăgătorul are și un of. După ce a ratat podiumul la Beijing, Alin ar fi trebuit să primească 400 de milioane de lei vechi de la clubul pe care îl reprezenta, Dinamo București, dar suma nu a ajuns nici în ziua de astăzi în posesia sportivului.

125.000 de euro și un autotorism pentru titlul olimpic

   Comitetul Olimpic și Sportiv Român a stabilit pentru medaliații de la Londra premii care le întrec lejer pe cele ale țărilor mult mai dezvoltate. Astfel, COSR oferă 75.000 de euro pentru o medalie de aur. CS Dinamo îl va premia cu 35.000 de euro, iar sponsorul echipei Dinamo va acorda un bonus de 15.000 de euro pentru titlul olimpic. Mai mult, Alin va primi și un autotorism Renalut din partea sponsorului oficial. 
   Premierul României, Victor Ponta i-a felicitat pe primii sportivi români medaliați la Jocurile Olimpice. „Alin Moldoveanu și Alina Dumitru au reușit, prin succesul lor sportiv de la această ediție a Jocurilor Olimpice, să îi aducă pe români mai aproape unii de ceilalți. Orice medalie câștigată de sportivii români la Londra reprezintă un motiv de mândrie pentru toți cetățenii acestei țări. Îi felicit pe amândoi, reamintându-le că au în Prim-ministrul României un prieten al sportului și al performanței, un român care îi așteaptă, alături de o țară întreagă, să se întoarcă victorioși acasă”, a spus Victor Ponta.

Articolul precedent
Articolul următor

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?