Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Seceta a compromis culturile de porumb şi floarea soarelui


   Seceta a compromis cultura de porumb, avertizează producătorii agricoli vrânceni. Nici cultura de floarea soarelui nu a scăpat, astfel încât 2012 va fi un an de coșmar pentru fermieri dacă Ministerul Agriculturii nu va găsi o soluție de sprijin pentru agricultori. Producțiile mici se vor reflecta în creșterile de preț, așa cum s-a întâmplat în cazul grâului.
   Președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, spune că cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb și floarea-soarelui. „La porumb estimăm pierderi de 80 și până la 100%, iar la floarea soarelui sunt de 60-70%. Vorbesc de pierderi în cazul celor care au respectat tehnologia, care au folosit îngrășământ, au folosit semințe certificate. În cazul țăranilor care nu au respectat tehnologia, pierderile sunt și mai mari. Mai grav este că circa 25-30% din culturile de porumb și floarea soarelui au fost însămânțate după ce au fost compromise culturile de rapiță. Doar în cazul meu, de la 700 de hectare cultivate cu rapiță am recuperat doar 40 hectare”, a afirmat Constantin Bazon.
   Pierderile fermierilor sunt imense, fiind estimate la zeci de miliarde de lei, ținând cont că pentru un hectar de porumb se cheltuie circa 2.500-3.000 lei, dacă este folosită tehnologie pentru obținerea unei producții mari. În plus, Constantin Bazon atrage atenția că fermierii vor trebui să plătească pesticidele, îngrășămintele, semințele luate în perioada lucrărilor agricole. „Trebuie să dăm grâul la oameni, pentru că noi lucrăm terenurile în arendă. Mai vin și băncile, pentru că agricultorii au fost nevoiți să se împrumute pentru lucrările agricole. Doar în cazul meu estimez că pierderile se ridică la circa 30 miliarde lei vechi, la o suprafață lucrată de circa trei mii de hectare”, a explicat el. 

Sprijin financiar 

   Prefectul de Vrancea, Octavian Vieru, a anunțat, ieri, că au fost stabilite  câteva măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă. De săptămâna viitoare, urmează să fie realizată o evaluare a pagubelor, iar situația va fi trimisă la Ministerul Agriculturii. Deja au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt și lung, încercând astfel să fie sprijinite atât IMM-urile cât și țăranii simpli.
   Măsurile de sprijin au fost anunțate de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și în cadrul videoconferinței cu prefecții. În primul rând, veniturile pentru IMM-urile a căror producție a fost afectată cu cel puțin 30% vor fi compensate, vizavi de anii trecuți, cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an, din cauza secetei. Cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor și care vor beneficia de așa-numita măsură de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar.

Apă mai ieftină la irigații
 
   O altă măsură este reducerea tarifelor la irigat, printr-un ordin al ministrului Agriculturii privitor la schimbarea tarifului energiei electrice folosite de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Reducerea prețului energiei utilizate pentru mia de metri cubi de apă pompată este de circa 20%. Practic, este vorba de folosirea tarifului reglementat tip B și nu a tarifelor reglementate tip E1, A și A33. „Fermierii vor avea acces la tariful reglementat de tip B, care le permite reducerea prețului energiei utilizate pentru mia de metri cubi de apă pompată cu 20%. Dacă până acum prețul era de 250 de lei/1.000 mc apă pompată, acesta scade la 200 lei/1.000 mc apă pompată”, a explicat ministrul Daniel Constantin.
   Conform ordinului semnat de ministru, există anumite condiții pentru cei care beneficiază de prețul reglementat de tip B la energie, dar care nu se aplică în luna iulie. Pentru lunile august și septembrie, stațiile de pompare ale ANIF vor funcționa în zona orară „rest ore”, respectiv orele 22.00 – 20.00. Directorul ANIF, filiala Vrancea, Ionel Partene, spune că în amenajarea de irigații de la Măicănești ar putea fi irigate nu mai puțin de 10 mii hectare de teren agricol.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?