Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Femeile, mai inteligente decât bărbaţii?


   Datele științifice strânse în ultimii 100 de ani arată că IQ-ul femeilor înregistrează o creștere constantă. În acest an, femeile au depășit prima oară bărbații, apreciază psihologul neo-zeelandez James Flynn.
   De când se efectuează teste IQ (de acum 100 de ani), femeile au fost în medie cu cinci puncte în urma bărbaților. Psihologii au sugerat multă vreme că această diferență este ‘genetică’. În ultimii ani însă diferența s-ar fi micșorat, iar în acest an femeile câștigă prima dată războiul cu bărbații. ‘În ultimii 100 de ani, rezultatele IQ cresc și la bărbați și la femei, însă ceva mai repede la cele din urmă’, arată James Flynn, cercetător în domeniul IQ-ului.
   Această constatare poate fi justificată prin profilul ‘multifuncțional’ al femeilor, active atât în familie, cât și la serviciu. O altă explicație ar fi că femeile au avut mereu un IQ mai mare, pe care l-ar exploata din plin doar în epoca noastră. James Flynn, care urmează să publice în curând o carte despre această depășire istorică, este de părere însă că mai sunt necesare și alte cercetări științifice pentru a lămuri acestă tendință.
   Istoria cercetărilor asupra IQ-ului este destul de controversată, dezvăluind diferențe între sexe și popoare. Una din etapele importante ale acestor cercetări a fost descoperirea efectului Flynn în anii 1980, potrivit căruia IQ-ului ființei umane crește cu trei puncte la 10 ani. S-a mai dovedit că IQ-ul nu este determinat genetic, putând, prin urmare, să fie îmbunătățit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?