Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Apa de irigat a fost prea scumpă pentru fermieri


   Mai puțin de 200 hectare au fost irigate de agricultorii vrânceni din cauza prețurilor mari la energia electrică și a lipsei oricărui sprijin din partea fostei guvernări pentru agricultori. Situația se va schimba după reducerea cu circa 20% a prețului energiei electrice folosite la irigații. Diminuarea tarifului este consecința unui ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, referitor la stabilirea unui alt tarif pentru energia electrică folosită la irigatul culturilor agricole.

   Doar două Organizații ale utilizatorilor de apă au încheiat contract de irigații cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, filiala Vrancea în această vară. Motivul este prețul mare al energiei electrice folosite la stațiile de pompare, dar și lipsa unor subvenții din partea statului. În aceste condiții, agriculturii au preferat să se roage pentru o picătură de apă de ploaie decât să se împrumute pentru a-și iriga culturile. Mai mult, din cauza secetei, râul Putna nu are un debit suficient pentru a asigura irigarea culturilor de legume, cum este cazul amenajării de irigații din zona Bolotești – Å¢ifești.
   Directorul ANIF, filiala Vrancea, Ionel Partene, spune că în amenajarea de irigații de la Măicănești a fost încheiat un singur contract pentru livrarea apei către agricultori deși ar putea fi irigate nu mai puțin de 10 mii hectare de teren agricol în zonă. De asemenea, a mai fost încheiat un contract pentru 500 hectare de teren în zona Å¢ifești-Bolotești unde irigatul este mai ieftin deoarece se face în sistem gravitațional. Însă în acest caz, din cauza secetei care a redus volumul Putnei, apa ar putea fi livrată în urma unui grafic stabilit împreună cu autoritățile din cele două localități. În cea mai mare amenajare de irigații, Biliești-Slobozia Ciorăști, nu au fost încheiate lucrările de reabilitare a investițiilor afectate de inundațiile din 2005. Åžeful de la ANIF speră să obțină, cu sprijinul Consiliului Județean și Prefecturii, fondurile necesare pentru ca în acest an să fie finalizată priza de apă, iar din 2013 să livreze apă pentru agricultorii din regiune.
   După ce va fi finalizată, amenajarea de irigații ar putea asigura apă pentru 14 mii hectare de teren agricol. „Ordinul prin care a fost redus tariful pentru energia electrică este foarte bun. Cred că este nevoie o schimbare în strategia pentru irigat din România și să fie gândite soluții alternative, care să vină în sprijinul agricultorilor. O soluție ar fi chiar și compensarea apei de irigat cu produse agricole”, a arătat directorul Ionel Partene. 

Apă mai ieftină

   Apa de irigat este mai ieftină pentru agricultori după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a aprobat, săptămâna trecută, un ordin privitor la schimbarea tarifului energiei electrice folosite de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Reducerea prețului energiei utilizate pentru mia de metri cubi de apă pompată este de circa 20%. Practic, este vorba de folosirea tarifului reglementat tip B și nu a tarifelor reglementate tip E1, A și A33. „Fermierii… vor avea acces la tariful reglementat de tip B, care le permite reducerea prețului energiei utilizate pentru mia de metri cubi de apă pompată cu 20%. Dacă până acum prețul era de 250 de lei/1.000 mc apă pompată, acesta scade la 200 lei/1.000 mc apă pompată”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
   Conform ordinului semnat de ministru, există anumite condiții pentru cei care beneficiază de prețul reglementat de tip B la energie, dar care nu se aplică în luna iulie. Pentru lunile august și septembrie, stațiile de pompare ale ANIF vor funcționa în zona orară „rest ore”, respectiv orele 22.00 – 20.00. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?