Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ADMITEREA LA FACULTATE: Câte locuri sunt disponibile şi cum se intră la cele mai importante universităţi din Capitală


   Înscrierile pentru intrarea în anul I de studii universitare de licență încep luni la majoritatea instituțiilor de învățământ superior de stat, concursul de admitere constând, la multe facultăți, în probe scrise, în timp ce altele vor departaja candidații după media de la bacalaureat.

   Universitatea Politehnica București (UPB) organizează concurs de admitere în anul I de studii universitare de licență (cursuri de zi) cu durata de patru ani în cadrul a 15 facultăți. Candidații se pot înscrie în perioada 16 – 21 iulie, concursul de admitere urmând să se desfășoare în 23 și 24 iulie.
Cifra de școlarizare pentru anul universitar 2012-2013 este de 4.750 de locuri finanțate de la bugetul de stat în acest an, dar și locuri cu taxă, a precizat, pentru MEDIAFAX, rectorul UPB, Mihnea Costoiu. Admiterea va avea loc pe baza a două probe scrise (test grilă) pentru opt dintre facultăți sau după susținerea unei probe orale-interviu și pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat pentru celelalte șapte.
   Test grilă vor da candidații care se înscriu la facultățile Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Inginerie în Limbi Străine și Åžtiințe Aplicate.
Pentru înscrierea la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine este necesar un certificat de competență lingvistică, eliberat de instituții abilitate sau de Departamentul de Limbi Moderne din UPB, în urma unui test care va fi susținut în 20 iulie.
   Candidații pot fi admiși pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat și a unui interviu la facultățile Inginerie Electrică, Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Åžtiința și Ingineria Materialelor, Chimie Aplicată și Åžtiința Materialelor, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
   Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației organizează cursuri și în limba engleză, la toate programele de studiu, în condiții ce vor fi stabilite la începutul anului universitar. Candidații pot afla informații despre admiterea la UPB de pe site-urile universității – www.upb.ro și http://admitere.upb.ro.

   La Universitatea București (UB), înscrierile pentru admiterea în anul I la studii de licență, programate inițial în perioada 9 – 15 iulie, au fost prelungite cu câteva zile. UB are disponibile 4.650 de locuri pentru anul I de studii de licență, în 20 de facultăți.
   Universitatea propune trei modalități de admitere, respectiv pe baza mediei de la bacalaureat, prin formula mixtă „probă scrisă plus bacalureatul” și prin examen scris, au anunțat reprezentanții instituției de învățământ superior. Modalitatea de admitere variază în funcție de forma de învățământ, domenii și specializări.
   Astfel, pe baza mediei de la bacalaureat se va putea intra la facultățile de Administrație și Afaceri (Administrație publică, Administrarea afacerilor, Marketing), Biologie (Biologie, Biochimie, Ecologie și protecția mediului), Filosofie, Geografie (Geografie-București ID, Geografia turismului – ID, Geografia mediului- ID), Geologie (Inginerie geologică, Geofizică), Istorie (Istorie, Istoria artei, Istorie – Sighișoara, Istorie), Limbi și Literaturi Străine (Filologie Clasică, Rusă, Slave, Maghiară, Rromani, Studii iudaice, Limbi moderne aplicate), Psihologie și Åžtiințele Educației (Pedagogie, Psihopedagogie specială) și Teologie ortodoxă (Didactică, Asistență socială).
   Admiterea prin examen scris sau test grilă va fi organizată la Drept (IF, ID – probe scrise la disciplinele Limba română și Economie), la Jurnalism și Åžtiințele Comunicării (Jurnalism, Comunicare și Relații publice, Publicitate, Jurnalism, Comunicare și relații publice ID – probă scrisă din Limba română și Creativitate și expresivitate), la Litere (Comunicare și Relații Publice IF – probă scrisă de patru ore la Limba Română și o Limbă Străină), la Limbi și Literaturi Străine (Engleză, Franceză , Germană, Neerlandeză, Spaniolă, Italiană, Portugheză , Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă, Traducere și interpretare – Engleză, Germană, Franceză, Spaniolă, Italiană, Rusă – o probă scrisă de patru ore din două discipline), și la Psihologie (Psihologie IF – o probă scrisă din tematică).
Pentru anumite forme de învățământ, domenii și specializări, majoritatea facultăților din UB propun formula mixtă de admitere, cu o probă scrisă și media de la bacalaureat sau notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat, fiecare cu o anumită pondere. Aceste facultăți sunt: Chimie (Chimie, Biochimie tehnologică, Radiochimie, Chimia mediului), Fizică (Fizică, Fizică în limba engleză, Fizică medicală , Biofizică, Fizică Informatică, Fizică tehnologică), Geografie (Geografie București, Geografia turismului București, Planificare teritorială București, Hidrologie și Meteorologie București, Cartografie București, Geografia Turismului Drobeta Turnu Severin, Geografia turismului Sighișoara, Geografia Turismului Călimănești, Planificare teritorială Drobeta Turnu Severin, Geografia mediului București), Geologie, Limbi și Literaturi Străine (Studii americane), Litere (Limba și literatura română – Limba și literatură străină, Etnologie, Studii europene, Asistență managerială și secretariat, Asistență managerială și secretariat – Crevedia, Comunicare și relații publice IFR, Åžtiințe ale informării și documentării), Matematică și Informatică (Matematică, Matematici aplicate, Matematică Informatică, Informatică, Tehnologia informației, Informatică ID), Psihologie și Åžtiințele Educației (Pedagogia învățământului primar și preșcolar IF), Sociologie și Asistență socială (Sociologie , Antropologie, Resurse Umane, Asistență Socială, Asistență Socială ID), Åžtiințe Politice (Åžtiințe Politice, Åžtiințe Politice în limba engleză, Åžtiințe Politice în limba franceză, Studii de Securitate – cu module opționale în Limba Română, Engleză, Franceză), Teologie Baptistă, Teologie Ortodoxă (Teologie Ortodoxă Pastorală, Artă Sacră), Teologie Romano-catolică și Asistență socială.
   Ponderea bacalaureatului la calcularea mediei de admitere diferă de la facultate la facultate, între 20% și 70%. Alte informații despre admiterea 2012 la UB se găsesc la http://admitere.unibuc.ro/infoadmitere/studii-universitare-de-licenta.

   La Academia de Studii Economice (ASE) București, înscrierile pentru programele de licență la forma de învățământ la distanță încep luni, 16 iulie, iar cele pentru învățământul cu frecvență sunt programate în perioada 17-21 iulie, potrivit site-ului instituției.
   Evaluarea candidaților se va face exclusiv pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat. „În cazul în care există mai mulți candidați cu aceeași medie cu cea a ultimului loc finanțat, aceștia vor fi departajați aplicându-se, în ordine, următoarele criterii: 1 – nota obținută la proba scrisă la limba și literatura română/maternă de la examenul de bacalaureat; 2 – nota obținută la proba orală la limba și literatura română/maternă de la examenul de bacalaureat. În cazul în care există mai mulți candidați cu punctaj general egal cu cel al ultimului loc repartizat la taxă, vor fi toți admiși”, se precizează în metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere.
   ASE București are disponibile, la cele 11 facultăți ale sale, 2.700 de locuri. Alte detalii despre admitere se găsesc la adresa de internet http://campus-virtual.ase.ro/Licenta/licenta/index-licenta.asp.

   La Universitate de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, înscrierile pentru admitere au loc în perioada 16 – 22 iulie. Repartizarea celor 800 de locuri finanțate de la buget este: Medicină – 430 de locuri, Medicină Dentară – 130 de locuri, Farmacie – 125 de locuri, Moașe și Asistență Medicală Generală – 75 de locuri, alte specializări (Balneofizioterapie, Laborator clinic, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Asistență Dentară, Asistență de Farmacie) – 40 de locuri, precizează reprezentanții universității.
   La toate facultățile, candidații vor susține o probă scrisă, în 25 iulie. Pentru alte informații legate de admitere, candidații pot consulta pagina de internet a universității (http://umf.ro/index.php/ro/admitere.html).

   Pentru 2012-2013, la învățământul superior de stat au fost aprobate, la nivel național, 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licență, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master și 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, potrivit cifrelor de școlarizare de guvern în 24 mai.
   Anul universitar 2012-2013 va fi, astfel, primul în care sunt alocate granturi (bani), și nu locuri, la admiterea în anul I de studii. Oficialii Ministerului Educației precizau, în aprilie, că granturile de studiu se pot fracționa, în condițiile respectării capacității de școlarizare. „De exemplu, o universitate care primește o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracționa. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universitățile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale”, au explicat atunci oficialii ministerului.
   Anul trecut, pentru studii universitare de licență au fost 62.850 de locuri, pentru masterat – 35.600 de locuri, iar pentru doctorat – 3.500.

(Material realizat de Departamentul Social, social@mediafax.ro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?