Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Bacalaureat contra cost, pentru candidaţii fără drag de carte


   Absolvenții de liceu care nu promovează examenul de Bacalaureat de două ori, trebuie să scoată bani din buzunar dacă vor să se mai înscrie la concurs. Ministrul Educației a emis un ordin, în baza căruia candidații aflați la cea de-a treia încercare, trebuie să plătească pentru fiecare probă câte 39 lei. Astăzi vor fi făcute publice rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea din vară. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă încep luni.  


   Elevii care vor să susțină examenul de Bacalaureat după două sesiuni consecutive ratate, sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a se înscrie la concurs. Anul acesta, taxa este de 39 de lei, pentru fiecare examen, potrivit unui ordin al ministrului Educației.
   Potrivit reprezentanților Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ), dintre cei 3.099 candidați înscriși în vederea susținerii Bacalaureatului sesiunea iunie – iulie, 786 candidați au provenit din serii anterioare, așa că au plătit taxe pentru a putea participa la acest examen. „Sunt două sesiuni gratuite, începând cu a treia sesiune examenul de Bacalaureat se plătește. De aceea, este bine să aibă în vedere candidații să nu se prezinte în a doua sesiune de examinare de dragul de a se prezenta. În fiecare an, prin ordin de ministru, se stabilește suma, iar la avizierul fiecărei unități liceale este afișat cuantumul taxelor respective”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
   Ministerul a decis să impună taxe celor care au picat Bac-ul deja de două ori, în speranța că astfel, absolvenții vor fi determinați să învețe mai bine. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, adică exact de când au fost introduse camerele de supraveghere, promovarea a fost foarte mică. Banii încasați din astfel de taxe sunt folosiți de unitățile de învățământ, unde au absolvit candidații, în vederea achiziționării de rechizite școlare, dar și pentru plata președintelui comisiei de Bac. De asemenea, aceste sume acoperă și o bună parte din cheltuielile legate de desfășurarea examenului propriu-zis.
   Cei mai mulți bani sunt încasați de liceele cu profil tehnic, unde promovarea este mult mai mică în comparație cu liceele cu profil umanistic. Candidații care nu acceptă să plătească, nu au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat.

Bac-ul de toamnă, o nouă șansă pentru picați

   Astăzi vor fi publicate rezultatele finale ale Bac-ului, sesiunea iunie-iulie. Rezultatele comunicate înaintea soluționării contestațiilor arată că doar 43,5% dintre absolvenții de liceu, care au susținut examenul, au reușit să promoveze.
   Pentru cei care nu vor reuși să promoveze nici după soluționarea contestațiilor, există sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, care debutează în perioada 16 – 20 iulie cu înscrierea candidaților. În zilele de 20-21 august va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată de proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională, în perioada 21 – 22 august. Proba de evaluare a competențelor digitale se va desfășura în zilele de 23 și 24 august.
   Prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, se va desfășura pe 27 august, iar pe 29 august candidații vor susține proba obligatorie a profilului, iar în data de 31 august se va desfășura ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele parțiale se vor afișa pe 2 septembrie și tot în aceeași zi, în intervalul 16.00 – 20.00, se vor depune și contestațiile. În zilele de 3 și 4 septembrie vor fi rezolvate contestațiile, iar pe 5 septembrie se vor afișa rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie. Candidații care nu vor promova nici de această dată, vor trebui să mai aștepte până la sesiunea din vara anului următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?