Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ultima oră: Citeste rezultatele la Bacalaureat


   Doar 43,5% dintre absolvenții de liceu, care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea din iunie – iulie, au reușit să promveze. 1.649  absolvenți de liceu au fost declarați respinși, respectiv 56,22%. Nu a fost înregistrată nici o medie de 10, iar în două licee promovarea a fost 0. Este vorba de Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu și Centrul de Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani. Cea mai mare medie este de 9,98, obținută de Teodora Elena Ilie, de la Colegiul Național „Unirea”. Candidații nemulțumiți de note pot depune contestații astăzi, între orele 8.00-12.00.

   Absolvenții de liceu au obținut și anul acesta rezultate slabe la Bacalaureat, procentul de promovare la nivel județean fiind de 43,5%, mai mare totuși decât cel de anul trecut. Subiectele la matematică, ba chiar și cele de la Limba și Literatura Română i-au pus în dificultate pe candidați, iar rezultatele obținute vorbesc de la sine despre nivelul de pregătire.
   Cu toate acestea, în sesiunea iunie – iulie a examenului de Bacalaureat, procentul de promovare, înainte de soluționarea contestațiilor, este mai bun comparativ cu cel înregistrat anul trecut, când doar 38,73% dintre candidați au reușit să obțină medii de trecere. Anul acesta însă, niciun candidat nu a obținut media 10. Starea de spirit a candidaților, la aflarea rezultatelor, a fost pe măsură. Foarte mulți candidați s-au arătat nemulțumiți de notele pe care le-au obținut, iar cei care au reușit să promoveze, chiar și cu media 6, au consemnat acest lucru ca o adevărată victorie.
   Cifrele oficiale, comunicate de Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ), arată că la sesiunea din iunie – iulie a examenului de Bacalaureat s-au înscris 3.099 absolvenți, dintre care au participat 2.933, iar respinși au fost 1.649 candidați, respectiv 56,22 % din total. Astfel, 1.433 au obținut medii sub 5, în vreme ce medii între 5.00 – 5.99 au luat 216 candidați. Media minimă de promovare a examenului de Bacalaureat este însă 6, așa că dacă nici în urma contestațiilor cei care au luat 5 nu vor reuși să obțină ceva puncte în plus, ei vor trebui să dea din nou examenul.
   Medii între 6.00 – 6.99 au obținut 375 candidați, iar între 7 – 7.99 au luat 317 absolvenți de liceu. De asemenea, medii între 8.00 – 8,99 au fost obținute de 374 candidați. Alți 228 de candidați au obținut medii între 9 și 9,99. Nu a fost nici o medie de 10. Opt candidați au fost eliminați din sala de examen, după ce au fost surprinși cu materiale interzise.
   Aceste rezultate nu sunt mulțumitoare pentru cei din conducerea ISJ. Dar, creșterea procentului de promovare cu 5%, comparativ cu anul trecut, reprezintă, în opinia reprezentanților ISJ, o dovadă a faptului că în licee s-a intensificat activitatea cu elevii. „Nu putem fi mulțumiți când procentul de promovare este sub 50 la sută. Dar faptul că există o creștere de 5 la sută față de rezultatele de anul trecut, ne face să credem că au fost luate măsuri în unele licee pentru remedirea situației școlare. Ne dorim ca pe viitor să existe o remediere substanțială a procentului de promovare. Sperăm ca la nivelul ministerial, în urma propunerilor venite din teritoriu, se va constata că este nevoie de un Bacalaureat diferențiat. Sperăm să existe înțelegere. Să se poată găsi o altă formă de examinare, diferită de cea a liceelor tehnologice. Examenul la matematică trebuie regândit pentru absolvenții liceelor tehnologice”, a declarat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.

Bac-ul, doar pentru cei mai buni

   Majoritatea celor promovați au obținut medii mici, iar cei care nu au reușit să obțină minim media 6, dar au luat toate examenele, trag speranțe să ia procente în plus după soluționarea contestațiilor. Candidații se plâng că subiectele au fost dificile și i-au pus în mare dificultate. „Subiectele au fost foarte grele, dar am făcut pregătire un an de zile pentru că m-au speriat rezultatele de anul trecut. Pentru că am făcut pregătire m-am descurcat, emoții am avut doar la limba română, dar am luat 7,20. Dacă am văzut că am făcut la română, am depus toate puterile să fac și la matematică și am obținut 5, iar la biologie am luat 7,80. Am făcut pregătire la toate materiile pentru Bac, dar în special la matematică. Toată pregătirea m-a costat vreo 20 de milioane. Cei din Minister ar trebui să facă în așa fel să fie un Bacalureat pe nivele. Dacă la Colegiul Unirea se face matematică și elevii învață, la noi la liceu lumea nu se îngrămădește să învețe matematică, dar dau examen la final pe același tip de matematică. Cel mai corect ar fi un Bacalaureat pe nivele”, a spus Gabriel Aenoaie, absolvent al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani.
   Unii candidați, chiar și de la licee de prestigiu, au răsuflat liniștiți după vederea rezultatelor. Tinerii spun că examenul a fost foarte dificil, probele fiind destul de dificile și concepute pentru candidații cu adevărat pregătiți. „Examenul de Bacalaureat este foarte greu. Eu sunt mulțumit că am promovat, nu contează cu ce notă. Acesta este nivelul meu, nu mă așteptam la un rezultat mai mare, dimpotrivă. Nu toți trebuie să promovăm, mai ales că Bac-ul este pentru cei deștepți”, a spus Ionuț, absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani.
    „La profilul uman au fost subiecte satisfăcătoare, nivel mediu. Media finală este 7,50, dar sunt mulțumită. La mai mult se aștepta toată lumea, dar să nu îl mâniem pe Dumnezeu și să ne mulțumim cu ce ni se oferă”, a spus Andra, absolventă a aceleiași unități. De învățământ. 

Unii visează să studieze științele publice, alți speră să promoveze 
 
   Cei cu note mari, au vise pe măsură, în vreme ce candidații respinși speră că în urma rezolvării contestațiilor vor lua note de trecere. „Am luat note mici și la română, dar mai ales la matematică, doar 6,25. Credeam că am făcut mai mult, nu mă așteptam la semenea rezultate, nu știu cum îi voi spune mamei. Voi depune contestație mâine (azi – n.r.) dar îmi este teamă că se vor micșora notele”, a spus Alina, absolventă a Colegiului Național „Al.I. Cuza” din Focșani.
La polul opus, candidații cu rezultate bune își fac deja planuri de viitor. „Am media finală 9,40, sunt absolventă a Liceului Pedagogic. Sunt foarte mulțumită de notă. Am fost uimită că ne-au dat Eminescu la ultima parte la limba română, dar am luat o notă bună. Colegii mei de clasă și ei sunt bucuroși, nici unul nu a picat. Acum aștept să intru la SNSPA, la București”, a spus Mădălina Lungu.
Așa cum era de așteptat, poate chiar mai curioși decât candidații, au fost părinții. Unii dintre ei nu s-au arătat foarte mulțumiți de rezultatele obținute de copii. În opinia lor, vinovați sunt și copiii, care nu au tratat cu seriozitate acest examen, la care se adaugă și stresul creat de camerele video. „Nici ei nu învață, dar și subiectele sunt grele. Poate dacă ar scoate camerele ar fi bine. Fata mea este foarte emotivă și a avut de suferit. Dar asta este, cine învață merge în față, iar cine nu, rămâne în urmă”, a spus Profira Dobrin, mama unei candidate, de la Vrâncioaia. 
   Candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații astăzi, între orele 8.00-12.00. Rezultatele finale ale sesiunii din vară a examenului de Bacalaureat vor fi afișate pe 13 iulie. Cei care nu vor reuși să promoveze nici după reevaluarea tezelor, mai au o șansă în sesiunea de toamnă

Note de vip-uri  

   Cristina Baciu, fiica inspectoarei de limba franceză Zvetlana Baciu, a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat cu media 9,66. Ea a absolvit cursurile Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani. Bogdan Gurgu, absolvent al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, este fiul inspectoarei de limba engleză Marilena Gurgu. El a promovat examenul cu media 9,55. O notă ceva mai mică a obținut Marina Dragu, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, fiica inspectorului de religie Ion Dragu. Aceasta a obținut media 8,53. Bianca Gavrilescu, absolventă a Colegiului Național „Al. I. Cuza” și fiica inspectoarei pentru minorități Ana Gavrilescu, a promovat examenul de Bacalaureat cu media 7,86.

Vezi AICI  situatia candidatilor la examenul de bacalaureat                                                   

Puteti consulta AICI    situatia de la Centrul Pedagogic Focsani.

Puteti consulta   AICI situatia de la Centrul Longinescu Focsani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?