Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sistemele de alarmare antiefracţie, obligatorii


   Reprezentanții societăților specializate și licențiate în domeniul pazei sau al sistemelor de alarmă, dar și cei ai unităților economice au de îndeplinit noi obligații. Pe 16 iunie a intrat în vigoare HG 301 din 11 aprilie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Obligații în cazul caselor de schimb valutar:
– Prin subsistemul de alarmare la efracție trebuie să se asigure semnalizarea și transmiterea la distanță a stărilor de pericol, a pătrunderii prin efracție în spațiul protejat și a forțării seifului.
 – Subsistemul de televiziune cu circuit închis trebuie să asigure preluarea imaginilor din zona clienților și a seifului, precum și stocarea imaginilor pe o perioadă de 20 de zile. Imaginile înre-gistrate trebuie să aibă calitatea necesară recunoașterii persoanelor din spațiul clienților.
– Este obligatorie conectarea sistemului de alarmare la un dispecerat de monitorizare, în cazul în care nu există instituită paza fizică permanentă.
– Pereții, ușa și ghișeul compartimentului casierului trebuie să asigure protecția la acțiunea armelor de foc și preluarea indirectă a valorilor, iar valorile monetare se păstrează și se depozitează în seifuri certificate, cu grad de rezistență la efracție determinat, ancorate conform instrucțiunilor producătorului.
– Accesul pe timpul programului de lucru în unități care au spațiu de lucru cu publicul este permis prin controlul deschiderii ușii din interior, iar operațiunile cu numerar se efectuează în condiții de siguranță, cu ușa ghișeului închisă și asigurată.
   Cert este că toate unitățile economice, altele decât cele de schimb valutar, trebuie să fie asigurate cu sisteme de alarmă la efracție. Polițiștii recomandă ca sistemele de alarmă antiefracție să fie conectate la dispecerate zonale de monitorizare din cadrul societăților specializate, care să asigure intervenția la evenimente prin echipaje mobile.
   Transportarea bunurilor și valorilor se face cu autovehicule blindate și semiblindate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?