Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Cele mai vechi fragmente de vase din ceramică, descoperite în China


   Fragmente ale unor vase din ceramică, mai vechi cu aproximativ 2000 de ani decât descoperirile precedente, au fost găsite în partea de est a Chinei, potrivit unui studiu publicat de revista americană Science.
   Aceste fragmente, descoperite într-o peșteră din provincia Jiangxi, provin din vase de bucătărie folosite de o populație de vânători-culegători nomazi, care trăiau în urmă cu 20.000 de ani, pe vremea ultimei glaciațiuni. Fragmentele prezintă urme de coacere. Ele ar fi, potrivit cercetătorilor care au realizat o analiză de datare cu carbon 14, cele mai vechi fragmente de acest tip, dintre toate cele care au fost repertorizate în China, Japonia și în Extremul Orient al Rusiei.
   Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Beijing, de la universitățile americane Harvard și Boston și de la Universitatea Eberhard Karls din Germania.
   Giddeon Shelach, profesor la Universitatea ebraică din Ierusalim, crede că olăritul ar fi putut să apară înaintea agriculturii. „Raritatea resurselor le-a determinat pe aceste populații să își dezvolte noi mijloace pentru a-și conserva alimentele”, a spus Shelach.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?