Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Ghid împotriva samsarilor care fac lucrări de cadastru


   Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) va realiza un ghid al etapelor care trebuie parcurse de o persoană care vrea să își înscrie terenurile sau locuințele în cartea funciară. Subprefectul Cristi Misăilă a cerut, ieri, la ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru persoanele vârstnice, organizată la Prefectură, să fie prezentate gratuitățile de care beneficiază persoanele care vor să își înscrie imobilele în cartea funciară. În plus, subprefectul a cerut să fie prezentate și prețuri informative, minime și maxime, pentru operațiunile efectuate în cadrul acestui proces, indiferent că este vorba de persoanele fizice autorizate sau chiar notari.

   Reprezentanții persoanelor vârstnice au acuzat, la ședința de ieri, „samsarii care jecmănesc bătrânii” la întocmirea documentațiilor necesare pentru înscrierea proprietăților în cartea funciară. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor vârstnice din Vrancea, Vasile Vîlcu, a arătat că taxele percepute de acești „samsari” ajung și la 1.600 de lei pentru o parcelă de teren care costă câteva sute de lei. Bătrânii sunt purtați pe o filieră care implică măsurători topo, documentații de cadastru, înregistrare la notar și chiar procese la tribunal dacă nu corespunde suprafața din schițe cu cea din teren. „Dacă vrei să vinzi o parcelă trebuie să faci documentația pentru înregistrarea în cartea funciară, trebuie să faci măsurători și atunci cel care măsoară mai găsește o diferență de un metru și te pune să mergi în instanță, să cheltuiești milioane de lei și să pierzi timpul. Trebuie să scăpăm de acești samsari care îi jecmănesc pe bătrâni”, a afirmat Vasile Vîlcu, precizând că o soluție ar fi angajarea de funcționari la primării care să se ocupe de întocmirea acestor documentații tehnice.
   În replică, directorului OCPI, Horia Frîncu, a explicat că cea mai mare taxă percepută de instituție nu depășește 120 lei însă tarifele percepute de notari sau de cele percepute de persoanele fizice autorizate și firmele care realizează lucrările de cadastru, nu pot fi controlate. La nivelul Vrancei sunt autorizate să efectueze asemenea lucrări un număr de 60 PFA și 8 firme. În teorie, acest număr mare ar trebui să asigure concurență pe piață și prețuri mici pentru oamenii care au nevoie de aceste documentații. Însă, în practică, la nivelul fiecărei localități sunt doar circa 2-3 persoane arondate care efectueză asemenea lucrări, de regulă cele care cunosc cel mai bine zona. Ori, în aceste condiții, nu există o concurență reală, iar prețurile nu pot fi negociate.
   O altă neregulă a fost semnalată de subprefectul Cristi Misăilă. Acesta a explicat că sunt persoane care profită de neștiința oamenilor și le cer taxe pentru efectuarea de operațiuni care, de fapt, sunt gratuite, cum este cel pentru prima înscriere în cartea funciară a terenurilor agricole dobândite prin titluri de proprietate. Pentru a evita aceste situații, subprefectul a cerut directorului OCPI să fie întocmit un ghid al operațiunilor care trebuie realizate pentru înscrierea în cartea funciară a imobilelor. Ghidul ar trebui să ofere informații despre fiecare etapă care trebuie parcursă de o persoană care vrea să își înscrie proprietatea, dar și despre prețurile informative practicate de persoanele fizice autorizate și persoanele juridice care pot lucra în acest domeniu.

Cărți funciare pentru un sfert din imobilele din Vrancea

   Piața lucrărilor de cadastru este profitabilă dacă se ține cont că, potrivit OCPI Vrancea, au fost deschise cărți funciare pentru doar un sfert din numărul imobilelor estimate la nivelul județului. În cifre aceasta înseamnă 143.185 cărți funciare pentru tot atâtea imobile. Comparativ, la nivel național, proporția de înscriere în cartea funciară reprezintă aproximativ 12,5% din suprafața totală.
Directorul OCPI, Horia Frîncu, a arătat că, la 1 ianuarie 1990, Vrancea era unul dintre puținele județe din România unde cadastrul era finalizat. Între timp, prin aplicarea legilor fondului funciar, au fost emise 143.477 titluri de proprietate, pentru o suprafață de 289.106 hectare. La o medie calculată de 3,5 parcele pe titlul de proprietate înseamnă aproape 700 mii de parcele în Vrancea.

Gratuități oferite de OCPI la înscrierea imobilelor în cartea funciară:
–    Serviciile de primă înscriere în cartea funciară a terenurilor agricole situate în extravilanul localităților, dobândite prin titlurile de proprietate emise în baza legilor fondului funciar
–    Serviciile de intabulare în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra imobilelor dobândite în baza legii 10 din 2001
–    Serviciile de intabulare în cartea funciară a imobilelor transmise sau constituite în baza actelor de proprietate înscrise în registrele de inscripțiuni-transcripțiuni
–    Serviciile de recepție a lucrărilor de cadastru și cele de publicitate imobiliară realizate în cadrul lucrărilor de cadastru general

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?