Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Clasificarea noilor specii, o adevărată provocare


   Anul trecut au fost descoperite în lume 18.000 de specii, care au primit diferite nume, unele mai ciudate, altele în amintirea unor figuri importante din diverse domenii, ca de exemplu Mesoparapylocheles michaeljacksoni, un crab care a primit numele lui Michael Jackson, sau meduza Phialella zappai, botezată astfel pentru că cel care a descoperit-o era fan al celebrului muzician Frank Zappa.
   De fapt, numele celebrului compozitor și chitarist a fost dat mai multor specii: un guvid, o moluscă și chiar un păianjen care are pe abdomen o dungă mare neagră ce amintește de mustața proeminentă a lui Zappa.
   Clasificarea noilor specii este o adevărată provocare pentru că fiecare trebuie să aibă un nume unic și anual sunt descoperite mii de specii. În 2011, au fost înregistrate în lume 18.000 specii noi de animale, plante sau ciuperci. Oamenii de știință își pun la grea încercare imaginația. De cele mai multe ori, cel care face descoperirea poate da speciei propriul său nume latinizat. Uneori, numele este dat după locul descoperirii, dar câteodată cei care descoperă o nouă specie vor să aducă un omagiu unui muzician favorit, unui fotbalist sau cuiva din familie.
   Totuși, inventivitatea cercetătorilor este supusă regulilor Codului internațional de nomenclatură zoologică. Numele speciei este în general obligatoriu (de exemplu, Panthera pentru felinele mari), dar epitetul este la alegerea celui care face descoperirea. Nu există nicio regulă ‘corectă din punct de vedere politic’ impusă de codul respectiv, dar există o regulă implicită potrivit căreia nu sunt recomandate aluziile la religie.
   Internetul oferă acum un câmp larg pentru taxonomie. Cotidianul englez The Guardian lansează un concurs pe internet pentru denumirea a zece noi specii descoperite pe teritoriul britanic. Mai precis, este vorba de specii de crabi, muște, melci sau moluște. Ziarul recomandă denumirile amuzate, jocurile de cuvinte sau referințele culturale. La final, un juriu format din oameni de știință și membri ai agenției guvernamentale de mediu, Natural England, va selecționa numele.
Uneori, numele animalelor sunt vândute la licitație. Astfel, când zoologul Robert Wallace a descoperit în 2005 o specie necunoscută de maimuțe (lucru rar), el i-a vândut numele la licitație. Maimuța, din specia Callicebus, provine dintr-o pădure boliviană. În martie 2005, o societate canadiană de cazino on line câștiga licitația cu suma de 650.000 de dolari și obține astfel autorizația de a-i pune numele de Callicebus aureipalatii, care înseamnă ‘hotel luxos aurit’, dar numele ei folosit în mod obișnuit este ‘Goldenpalace.com Monkey’.
   O orhidee boliviană i-a fost oferită lui Gorbaciov cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani de unul din prietenii lui germani, iar planta a fost numită Maxillaria gorbatchowii. ‘Sponsorizarea numelor de specii ridică o problemă greu de tranșat’, afirmă Andrew Polaszek, zoolog și secretar general la ICZN (International Commission for Zoological Nomenclature). ‘Desigur, uneori, numele pot fi vândute pentru cauze bune, dar se pune întrebarea dacă mercantilizarea denumirilor speciilor nu va duce la revendicarea unor drepturi ca cele pentru mărci, sau chiar se vor revendica false descoperiri’, explică acesta regretând lipsa unui sistem de reglementare în taxinomie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?