Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Comuna Urecheşti a rămas fără apă


   Peste 800 de familii din comuna Urechești au rămas fără apă, ieri dimineață, din cauza unei avarii la sistemul de alimentare cu apă. În comună au fost trimise trei cisterne cu apă potabilă, oferite de Vinexport și Vranlact, cu o capacitate totală de 29 mii litri. Situația de la Urechești este cu atât mai gravă cu cât apa de la fântânile din comună nu este potabilă. Nici în alte localități din județ nu este o situație mai bună deoarece oamenii folosesc apa de la ciușmele pentru udatul grădinilor și stropitul viilor. Cantitățile de apă consumate sunt astronomice și, mai grav, suprasolicită sistemele de alimentare cu apă. Din acest motiv, în mai multe localități s-a dispus furnizarea de apă după un program stabilit la nivelului fiecărui sat. 

   Peste 800 de familii din comuna Urechești au rămas fără apă, ieri dimineață din cauza unei avarii la sistemul de alimentare cu apă. Angajații Serviciului Public „Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă” Vrancea lucrau ieri după amiază la repararea avariei și pornirea pompelor pentru a asigura apa potabilă necesară pentru oamenii din comună. Ca măsură provizorie, în comună au fost trimise trei cisterne cu apă potabilă, oferite de Vinexport și Vranlact, cu o capacitate totală de 29 mii litri.
   Directorul Serviciului Public „Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă” din județ, Dumitru Nagîț a afirmat că, în cursul nopții, a fost inundată camera pompelor, fiind practic blocată alimentarea cu apă a oamenilor din comună. „Cu sprijinul subprefectului Cristi Misăilă, a câtorva agenți economici, am reușit să ducem cisterne cu apă potabilă la oamenii din comună. Apa din cisterne are buletine de analiză, nu este nicio problemă”, a afirmat Dumitru Nagîț. Acesta a precizat că se lucrează pentru a fi reluată cât mai repede furnizarea cu apă potabilă a oamenilor din comună. „Oamenii noștri fac lucrări pentru repararea instalațiilor afectate. Vrem să furnizăm apă în cel mai scurt timp, dar depinde de complexitatea avariei. Noi încercăm să rezolvăm cât mai repede”, a precizat Dumitru Nagîț.

DSP va verifica fântânile din tot județul

   Subprefectul Cristi Misăilă a declarat că situația de la Urechești este cu atât mai gravă cu cât apa de fântânile din comună nu este apă potabilă. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au verificat, prin sondaj, zece fântâni din Urechești și au constatat că nu sunt respectați parametrii fizico chimici, iar apa nu poate fi consumată de oameni. Din acest motiv, s-a dispus ca cetățenii din comună să fie informați prin intermediul stației radio pentru a nu consuma apă de la fântâni, ci doar de la cisternă. „Am solicitat deplasarea în comună a unor specialiști de la DSP care să verifice fântânile din comună pentru a stabili dacă apa este potabilă sau nu. În urma verificării prin sondaj a zece fântâni s-a constatat că apa nu este potabilă”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă. Acesta a precizat că, în ultima lună, DSP a verificat fântânile din 6 comune vrâncene și s-a descoperit că apa din 87,5% din fântânile verificate nu era conformă și nu poate fi consumată de cetățeni. „S-a dispus extinderea verificărilor la nivelul tuturor localităților din județ”, a precizat subprefectul.

Apă de la cișmea pentru udatul grădinilor

  Probleme cu furnizarea apei potabile sunt în mai multe localități din județ însă motivul nu este capacitatea sistemelor locale, ci utilizarea apei de către populație pentru irigarea roșiilor din grădini sau pentru stropitul la vie. Deoarece nu a plouat de câteva săptămâni, mulți țărani au recurs la cișmeaua din curte pentru a uda roșiile și castraveții din grădină, fără să se gândească asupra consecințelor unei suprasolicitări a rețelelor de apă. Din această cauză, în mai multe localități din județ s-a luat măsura furnizării apei potabile după un program stabilit la nivel local.
   Cea mai dificilă situație se înregistrează la Tâmboiești, unde circa 20 de familii nu primesc deloc apă deoarece nu există suficientă presiune în rețea. În comună, furnizarea apei se face cu program și zonal. Astfel, localitatea a fost împărțită în trei, iar fiecare zonă primește apă o zi din trei. Măsura a fost decisă după ce consumul de apă a sărit de la 95 metri cubi/zi de apă, în luna aprilie, până la 250 metri cubi/zi de apă, în luna iunie.

Program de furnizare a apei

   Programe de furnizare a apei au fost stabilite în mai multe localități unde sunt probleme deoarece a fost depășită capacitatea proiectată a sistemelor locale de alimentare cu apă. Directorul Serviciului Public „Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă” din județ, Dumitru Nagâț spune că în aceste localități se ajunge la un consum lunar înregistrat de apometre de 50 și chiar 80 metri cubi la o familie. Salturile înregistrate la consumul lunar de apă în această perioadă sunt semnificative și arată cât de solicitate sunt sistemele locale de alimentare cu apă.
   De exemplu, la Bolotești, față de un consum lunar de 200 metri cubi/zi de apă în luna aprilie, s-a ajuns în ultimele zile la un consum de 1.000 metri cubi de apă. De asemenea, la Cîndești, consumul a sărit de la 100 metri cubi/zi apă în aprilie la 450 metri cubi/zi apă în iunie. La Urechești, unde a avut loc avaria, de la 100 mc de apă în aprilie, consumul a sărit la 540 mc de apă în iunie.
   Cel mai mare salt s-a înregistrat la Jariștea unde, de la 175 metri cubi/zi de apă s-a ajuns la un consum de 1060 metri cubi/zi de apă, adică de șase ori mai mult. „Motivul principal al creșterii consumului de apă este udatul grădinii și stropitul la vie. Avem cazuri în care o bătrânică, de la care nu te aștepți să consume mai mult de 10 metri cubi de apă pe lună, să aibă înregistrat la apometru nu mai puțin de 70 metri cubi de apă. Este un consum foarte mare și care depășește capacitatea proiectată a sistemelor, motiv pentru care se iau aceste măsuri extraordinare, pentru a furniza apă cu program. În această perioadă nu a plouat, iar oamenii au folosit apa la udat. Cum plouă, consumul de apă revine la normal”, a explicat directorul Dumitru Nagîț.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?