Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

„Consumul de droguri este precum o caracatiţă care acaparează toate palierele societăţii“


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat de la tribuna Camerei Deputaților că fenomenul consumului de droguri este precum o caracatiță care acaparează toate palierele societății și care nu ține cont de clasa socială sau vârstă. El a precizat că lupta împotriva acestui flagel ar trebui să fie a întregii societăți, considerând că „este o luptă care are un început, dar nu și un sfârșit”.

   Deputatul Tîlvăr a marcat, printr-o declarație de la tribuna Parlamentului, Ziua Internațională împotriva abuzului de droguri și a traficului ilicit.  „Acest fenomen, al consumului de droguri, este precum o caracatiță care acaparează toate palierele societății, nu ține cont de clasa socială sau vârstă. Lupta împotriva acestui flagel nu este numai lupta mea, ci ar trebui să fie a întregii societăți, este o luptă care are un început, dar nu și un sfârșit”, a afirmat Angel Tîlvăr.
   Deputatul vrâncean a precizat că în ceea ce privește comba-terea consumului de droguri și pro-blemele asociate consumului de droguri, încă din 2009 a atras atenția asupra amplorii pe care acest flagel o poate lua, afirmând atunci că legalizarea consumului de droguri ușoare este o greșeală și, chiar dacă acest lucru s-a realizat în alte țări europene, experiența acestora nu este una pozitivă. „După aceste declarații au urmat mai multe întrebări și interpelări adresate fie mi-nistrului Sănătății, fie primului ministru pe tema consumului de droguri, a politicilor de prevenire a consumului de droguri și a legalizării consumului de droguri ușoare. Răspunsurile primite, de cele mai multe ori evazive, mi-au demonstrat lipsa implicării autorităților centrale în soluționarea acestor probleme reale ale societății românești și superficialitatea cu care sunt tratate fenomenele care pot fi cu ușurință scăpate de sub control”, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr.
   Acesta a arătat că potrivit raportului național privind situația drogurilor în 2011, prezentat de către directorul Agenției Naționale Antidrog, la sfârșitul anului trecut, și în România consumul de droguri în rândul populației cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani este în creștere, inclusiv la consumul de substanțe noi cu proprietăți psihoactive – etnobotanice, manifestându-se o creștere a consumului de la 1,7% în 2007 la 4,3% în 2010. Din datele prezentate de Agenția Națională Antidrog rezultă că cel mai consumat drog este cannabisul (1,6%), urmat de ecstasy (0,7%), heroină (0,3 %) și cocaină (0,3%).

20.000 de persoane mor anual în Europa din cauza consumului de droguri

   Rapoartele europene arată că anual, între 10.000 și 20.000 de persoane mor din cauza consumului de droguri, în special opiacee. Principalele cauze ale deceselor sunt supradozele, bolile infecțioase ca urmare a folosirii seringilor nesterile, traumatismele și sinuciderile. Deși specialiștii susțin că a crescut numărul de persoane care cer tratament, tot în creștere este și numărul deceselor din cauza consumului de droguri. Statisticile europene mai arată că, pe primul loc în topul drogurilor cele mai consumate, este Canabisul. 78 de milioane de europeni au consumat, măcar o dată, în viață, canabis. Cocaina este pe locul al doilea. 14.5 milioane de europeni au încercat cel puțin o dată cocaină. 4 milioane au consumat în ultimul an, iar 3 milioane au vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani. Amfetamina este pe locul al treilea, cu 12,5 milioane de oameni care au consumat cel puțin o dată în viață. 1,5-2 milioane au consumat în ultima lună.

Deputatul Tîlvăr a cerut interzicerea comercializării de etnobotanice

   Vă reamintim că deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a tras în mod repetat, semnale de alarmă în ceea ce privește amploarea pe care a luat-o consumul de etnobotanice. Acesta a făcut mai multe declarații politice de la tribuna Camerei Deputaților în care a susținut ca Guvernul să interzică comercializarea oricărui tip de substanțe etnobotanice. Deputatul social democrat a arătat că deși Guvernul a emis în 10 februarie 2010, o Ordonanță de urgență prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanțe și plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, situația privind consumul de plante etnobotanice nu a scăzut, iar sute de tineri au ajuns pe patul de spital.
   Tîlvăr a precizat că încă din 2009 a atras atenția „prin nenumărate declarații politice, întrebări și interpelări” cât și prin inițierea, alături de alți colegi, a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope  asupra acestui fenomen scăpat de sub control: consumul de substanțe etnobotanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?