Gălbenelele sunt extrem de benefice organismului, indiferent de modul de utilizare. Acestea sunt recomandate atât sub formă de ceaiuri, cât și tinctură sau unguent. Ceaiul de gălbenele este recunoscut pentru calitățile sale terapeutice asupra întăririi imunității și reglării funcțiilor metabolismului.
Ceaiul de gălbenele tratează gastrita și ulcerul gastric. Se recomandă 2 căni de ceai de gălbenele pe zi, dimineața și seara. Altă utilizare a ceaiului de gălbenele este pentru tratarea gingiilor care sângerează. Se clătește gura, după periaj, cu ceai de gălbenele, pentru a reduce inflamațiile gingivale și pentru vindecarea mai rapidă a infecțiilor.
Infuzia de gălbenele se prepară din 2 lingurițe de floare uscată (fără codițe) la o cană de apă fiartă. Se folosește în tratarea acneei, inflamațiilor tenului sau a cancerului de piele într-un timp îndelungat. Gălbenelele mai sunt folosite în tratamanetul extern ca cicatrizant și antiinflamator în tratamentul plăgilor, arsurilor, degerăturilor și ulceratiilor. Se aplică comprese pe răni, arsuri sau ulcerații.
Tinctura de gălbenele se obține prin macerarea a 20 g flori de gălbenele la 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile. Tinctura de gălbenele folosită extern, protejează epiderma și o tratează în caz de arsuri, răni, acnee, abcese, eczeme, degerături. Alifia de gălbenele are rolul de a menține echilibrul hidric al epidermei și de a conferi catifelarea naturală a pielii datorită conținutului bogat în vitamine.
Florile de gălbenele sunt o adevărată sursă de vitamina C și substanțe proteice, motiv pentru care acestea sunt tot mai des utilizate în prepararea produselor cosmetice.