Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Alergia la insecte


   Alergia la insecte poate apărea fie în urma înțepăturilor, fie a mușcăturii, fie chiar și numai după inhalarea emanațiilor acestora.
   Mai frecvente și de interes practic sunt însă consecințele alergice ale înțepăturilor cu venin ale insectelor din ordinul Hymenopterae (albine, viespi). Aspectul clinic al alergiei prin înțepătura cu venin de albină sau viespe poate fi o reacție locală zgomotoasă și cu durata de mai multe zile; cele mai grave sunt șocul anafilactic sau unele reacții neobișnuite.
   Veninul insectelor conține pe de o parte substanțe antigene comune mai multor specii. Așa se explică de ce unele persoane fac reacții sistemice nu numai la înțepătura insectelor din ordinul Hymenopterae, ci și la înțepături de țânțari sau mușcături de purici.
   Evitarea înțepăturilor de insecte este măsura ideală, dar nu întotdeauna posibilă și suficientă. În orice caz, persoana cu alergie de acest tip trebuie să poarte o vestimentație și încălțăminte protectoare, să evite folosirea parfumurilor și cosmeticelor în afara locuinței, să știe că insectele sunt atrase de alimente, culori deschise și pastelate.
   Metoda cea mai importantă de prevenire este însă hipersensibilizarea specifică fie cu extract total de corp de insectă, fie cu extract de venin de insecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?