Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Dreapta şi stânga radicală, aproape la egalitate


   Dreapta și stânga radicală se află aproape la egalitate în urma alegerilor legislative de duminică din Grecia, potrivit unor sondaje realizate la ieșirea de la urne. Analistul politic Ilias Nikolakopoulos a apreciat că aceste prime estimări nu furnizează un indiciu despre învingătorul alegerilor, distanța între cele două partide fiind mai mică de 1%.
   Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea „garantul” menținerii țării în zona euro și care susține totodată necesitatea „renegocierii” planului de austeritate dictat de creditorii țării, UE și FMI, este creditată cu un scor între 27,5 și 30,5%, în timp ce Syriza, care susține „o anulare a acestui plan”, este creditată cu un scor de 27-30%.
   Potrivit altor estimări, partidul de stânga Syriza se clasează pe primul loc cu 31% din voturi, în fața Noii Democrații, care ar obține 30% din voturi. Niciuna dintre aceste estimări nu acordă o majoritate unui singur partid, lucru care deschide calea spre necesitatea formării unei coaliții guvernamentale.
Neonaziștii greci din cadrul partidului Zori de Aur rămân în Parlament cu același scor ca în alegerile de pe 6 mai, în urma scrutinului legislativ de duminică din Grecia, potrivit unui sondaj.
   Aceste rezultate sunt contrare speranțelor celor care se pronunță împotriva acestei formațiuni, care a reușit să intre în Parlament, în mai, exploatând temerile unui segment electoral cu reflexe xenofobe. Potrivit acestui sondaj, Zori de Aur a reușit să obțină profit de pe urma unui incident produs în urmă cu zece zile de purtătorul de cuvânt al formațiunii, care a lovit o deputată comunistă în direct la un post de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?