Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

A mânca sănătos înseamnă a fi sănătos


   Românii nu mănâncă sănătos și în consecință nici sănătatea lor nu este bună, iar acest lucru se reflectă în amplificarea diabetului, a obezității și a dislepidemiei, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru corespondent al Academiei Române, cu prilejul lansării lucrării „Abecedar de nutriție”.
Acesta a adăugat că starea de sănătate este influențată de alimentație atât în bine, cât și în rău și a criticat faptul că nu se mănâncă dimineața, că se sare peste mese și masa de seară a devenit principala masă. „Plecând de la această constatare că românii nu mănâncă bine, am decis încă de anul trecut inițierea unei campanii naționale de educație nutrițională. Abecedarul pe care l-am lansat este de fapt un instrument de lucru, de învățare, pentru că sunt monografii, cărți nenumărate, dar era nevoie de un material din care să învățăm cum să mâncăm sănătos. A mânca sănătos înseamnă în primul rând a învăța să mâncăm. Alimentația sănătoasă devine validă atunci când se asociază cu alte componente între care mișcarea este extrem de importantă, dar și consumul moderat de alcool, renunțarea la fumat și, surprinzător, un somn adecvat. Trebuie să dormim 7-8 ore pe noapte dintre care dacă se poate o oră trebuie să fie înainte de miezul nopții”, a explicat specialistul.
   Prof. dr. Nicolae Hâncu a spus în legătură cu faptul că foarte multă lume mănâncă seara masa principală că ora de cină poate fi împinsă către opt jumătate chiar și nouă, după această oră mâncatul să fie doar o excepție. „Important este și ce mânânci la această oră pentru că din păcate cina la români este foarte consistentă”, a subliniat medicul. În legătură cu obezitatea la copii, aceasta este conform mediei europene de circa 14%, dar este enorm în opinia prof. dr. Hâncu, care a subliniat că acum douăzeci și ceva de ani nu exista în România acest lucru. „Obezitatea la copii înseamnă în următorii cinci – zece ani ateroscleroză, o coborâre a vârstei infarctului de miocard”, a reliefat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?