Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Şefa ISJ vrea Bacalaureat diferenţiat


   Ideea susținerii examenului de Bacalaureat diferențiat este pe placul conducerii Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ). Propunerea a fost făcută de reprezentanții sindicatelor, fiind înaintată conducerii Ministerului Educației.
   Inspectorul școlar general, Vasilica Zaharia, a precizat că dacă Bac-ul va fi susținut diferențiat, elevii vor obține rezultate corecte, mai apropiate de realitate și nivelul lor de pregătire. Åžefa învățământului vrâncean spune că astfel de criterii de susținere a examenului de Bacalaureat au mai existat și în trecut și erau  binevenite, având în vedere că elevii puteau să își stabilească mai clar prioritățile, în vederea continuării studiilor, concentrându-se în mod deosebit doar pe materia de care erau strict interesați.
   Profesoara Vasilica Zaharia a precizat că susținerea examenului de Bacalaureat după un anumit tip de reguli, mult mai clare, îi va face pe elevi să continue să studieze materiile preferate. „Cred că așa ar trebui să fie, să se dea diferențiat acest examen. În liceele tehnologice, 40% din timpul acordat pregătirii elevilor este repartizat disciplinelor tehnologice și este normal, zic eu, să fie reprezentate la examenul final. Cred că ar fi bine să fie diferențiat, eventual pe tipuri de Bacalaureat, există state unde Bacalaureatul este așa. Cred că metodologia de Bacalaureat va veni cu lămuriri. S-ar putea ca un anumit tip de Bacalaureat să îndrume elevii spre un domeniu, poate chiar domeniul de bază, pentru care s-au pregătit, poate un alt tip le dă o arie mai mare, pentru care se pot orienta. Eu am terminat un liceu tehnologic, am dat Bacalaureat diferențiat, dar ceea ce am făcut eu în liceu, m-a ajutat nemaipomenit de mult în facultate, la același profil. Mi s-a părut că am avut un ajutor fantastic. Colegii care veneau din liceele teoretice nu aveau partea de abilități practice bine conturată și le-a fost mai greu. Cred că în timp, lucrurile se vor se-dimenta și se vor așeza. Pentru aceasta, este nevoie de un dialog foarte clar cu profesorii, elevii, părinții, dar și cu beneficiarii, unde, ulterior, se vor angaja elevii”, a spus Vasilica Zaharia.
   De altfel, o tentativă în acest sens au avut și elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani. Printr-o notă adresată fostului ministru al Educației, ei au solicitat subiecte diferențiate la exa-menul de Bacalaureat, în funcție de profilul urmat de fiecare candidat în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?