Cea mai mare realizare a orașului Panciu din ultimii 100 de ani, este introducerea rețelei de gaze naturale, în octombrie 2008. Investiția a costat 3,8 milioane de euro și a fost finanțată de la bugetul local al orașului și din alocările Ministerului Administrației și Internelor. La această sumă se mai adaugă trei milioane de lei investiți de Transgaz Mediaș pentru branșarea la magistrala națională. Lucrările au fost executate de firma Apopi & Blumen din Iași. Concomitent cu lucrările la rețeaua de gaze, administrația locală din Panciu a derulat timp de trei ani și un proiect în valoare totală de 7,2 milioane de lei, prin care au fost montate 15 centrale termice containerizate pe gaze, care vor deservi 110 blocuri, cu 1.674 de apartamente existente în localitate. De această investiție beneficiază pănceni din aproximativ 5.500 de locuințe, din care 3.500 case și 2.000 de apartamente, dar și un număr de aproximativ 300 de agenți economici. „După 10 ani de eforturi, noi am reușit să aducem gazul metan în orașul Panciu! Am fost singurul oraș care a reușit această performanță după 1990. Din păcate, știu că încă mulți dintre dumneavoastră nu vă bucurați de această facilitate pentru că încă nu aveți posibilitatea să vă racordați la conductele de gaz. Este o realitate care mă întristează și care este generată de aceste vremuri atât de tulburi pe care le trăim cu toții„, a susținut primarul Ion Petre.
Blocurile din Panciu au fost reabilitate termic
Reabilitarea termică a blocurilor a fost una dintre promisiunile făcute și onorate de primarul Ion Petre. În perioada 2010-2011, Primăria orașului Panciu a reabilitat, gratis, 700 de apartamente din oraș. Pereții apartamentelor au fost anvelopați și s-a schimbat toată tâmplăria. „Lucrările de reabilitare termică vor continua și în perioada 2011-2012 urmând să fie reabilitate și restul de 66 de scări de bloc din oraș”, a afirmat primarul Ion Petre. Pe lângă placarea cu polistiren a pereților, au fost realizate acoperișuri la toate blocurile reabilitate, dar și tâmplăria din termopan, inclusiv ușile de intrare în blocuri. În primele două etape ale proiectului, cifrate la 58 milioane lei, au fost reabilitate 30 de scări de bloc adică 700 de apartamente.
156 de locuințe vor fi inaugurate anul acesta
Anul 2008 a fost anul în care administrația locală din Panciu a dat startul unui proiect care vizează construirea de locuințe pentru tineri, familii cu probleme sociale sau familii evacuate din casele retrocedate. Astfel, în 2009 au început lucrările la 64 de locuințe destinate familiilor cu probleme sociale, dar și a 80 de locuințe destinate familiilor evacuate. Lucrările au continuat în 2010 și în 2011. Este vorba de două cartiere care se află în construcție pe străzile Angerului și Mareșal Antonescu. Aici lucrările sunt avansate în proporție de 60-90%. Anul acesta vor fi date în folosință aproximativ 156 de locuințe. De asemenea, în Cartierul ANL din Panciu s-au finalizat 12 locuințe.
Orașul Panciu, modernizat cu fonduri europene
Echipa Primăriei Panciu, coordonată de primarul Ion Petre, a reușit performanța de a implementa cele mai multe proiecte europene din județul Vrancea. „Eco Panciu” – sistem performant de management al deșeurilor, dotarea și modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, realizarea „Hărții Digitale a Orașului Panciu”, „Tradiție și Spiritualitate Pănceană”, proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, dotarea Serviciului Poliției Locale Panciu cu două mașini de intervenție sunt doar câteva dintre proiectele finanțate cu fonduri europene.
„Tradiție și Spirituali-tate Pănceană” este un proiect cu finanțare europeană care vizează promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu. La Mănăstirea Brazi există singurul paraclis subteran din România, iar hrubele și beciu-rile de patrimoniu din orașul Panciu sunt renumite în toată Europa. „Orașul nu a beneficiat însă, niciodată, de servicii de promovare turistică realizate într-un mod profesionist. Prin acest proiect vor fi promovate o serie de obiective turistice din orașul Panciu astfel încât acest lucru să ducă la dezvoltarea și conso-lidarea turismului din zonă”, a afirmat primarul Ion Petre.
Punctele de atracție promovate sunt: Mănăstirea Brazi și Paraclisul subteran de la Schitul Brazi; Schitul Sfântul Ioan Botezătorul; Beciurile monumente de patrimoniu: Hrubele Åtefan cel Mare, Beciul Domnesc, Beciul Marin Åtefan și Beciul Vlădoianu, dar și meșteșugul tradițional al facerii vinului de Panciu. Valoarea proiectului este de un milion de lei.
Liceul Ioan Slavici, extins și reabilitat
Un alt proiect important aflat în curs de implementare este „EDU PANCIU – Educație și cunoaștere, Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”, în valoare totală de 30.494.077,94 lei. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional. Lucrările au început în luna martie a acestui an. Până în aprilie 2013, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” va avea 16 la-boratoare de specialitate, respectiv două laboratoare de matematică și câte unul pentru limba română, limbi moderne, informatică, biologie, chimie, fizică, științe economice, contabilitate, fizică-chimie, științe socio-umane, istorie, geografie și astronomie (cameră telescop). „Liceul va mai avea și o bi-bliotecă media, o sală multimedia, cu 250 de locuri, precum și un teren de sport. Tot datorită proiectului, vor fi înființate Muzeul «Ioan Slavici», un laborator foto și o mini-tipografie pentru cei care editează revista liceului. Nu în ultimul rând, vor fi reabilitate rețelele de utilități, curtea liceului va fi reamenajată, iar în final instituția va fi împrejmuită de un gard nou”, a afirmat Ion Petre.
Infrastructură modernizată prin PIDU
Primarul Ion Petre a semnat, pe data de 19 iulie 2011, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanțat din Fondul Social European. În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de modernizare urbană și de infrastructură, dar se vor asigura și servicii sociale moderne cu scopul de a întări sigu-ranța cetățeanului. Vor fi create și modernizate toate zonele verzi dintre blocurile din oraș și vor fi dotate cu mobilier stradal, alei, parcări, arbuști etc. Vor fi realizate lucrări de asfaltare în lungime de aproximativ 10 kilometri a căror valoare este de 13.659.894 lei. În cadrul PIDU Panciu vor fi asfaltate Bulevardul Independenței și străzile: Titu Maiorescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogălniceanu, 1 Mai, George Coșbuc, Cooperației, Decebal, Mihai Viteazu, Cuza Vodă, Mircea, Libertății, Teilor, Ghiocei, Afumați, Eroilor, Cracalia, și Traian.
Rețelele de apă și canalizare, reabilitate prin proiectul VranceAqua
La începutul lunii mai 2011, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și primarul Ion Petre au inaugurat lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare a orașului Panciu. Investiția are o valoare de 29,2 milioane de lei și face parte din proiectul VranceAqua, inițiat de șeful administrației județene. Lucrările constau în reabilitarea a 24,5 kilometri rețea de alimentare cu apă și construirea altor 14,5 kilometri de rețea. De asemenea, vor fi reabilitați 8,1 kilometri ai rețelei de canalizare, care va fi și extinsă cu 18,5 kilometri, și va fi construită o stație nouă de epurare, în cartierul Satu-Nou. „Președintelui Marian Oprișan îi mulțumim pentru faptul că a fost, permanent, alături de noi”, a afirmat Ion Petre.
„Am ambiția de a face din Panciu orașul numărul unu din Vrancea”
Primarul orașului Panciu, Ion Petre, spune că dorința sa cea mai mare este aceea de a face din orașul Panciu, „orașul numărul 1 al județului Vrancea”. „Orașul Panciu nu mai este de câțiva ani de zile, un oraș de mâna a doua din județul Vrancea. Suntem primii în multe domenii, avem inițiativă, pu-tere de muncă și voința de a transforma complet acest oraș. Vă mărturisesc că eu am ambiția de a face din orașul Panciu, orașul numărul 1 al județului Vrancea”, a încheiat primarul Ion Petre.