Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pedeliștii au condamnat copiii la foame


   Maxim 8,3 lei pe zi, aceasta este suma alocată pentru hrana zilnică a copiilor și adulților aflați în structurile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea de fosta guvernare pedelistă. Cu toate că alimentele s-au scumpit substanțial, iar bugetele DGASPC au scăzut semnificativ, în ultimii patru ani niciun pedelist n-a binevoit să propună măcar o indexare a acestei sume de-a dreptul ridicolă, din care responsabilii Protecției Copilului să poată asigura trei mese pe zi decente celor pe care-i ocrotește în structurile sale. 
   Ultima indexare a alocației de hrană pentru stabilirea nivelului minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituțiile publice de asistență socială s-a făcut prin Hotărârea nr.421/16 aprilie 2008. „Ne descurcăm din ce în ce mai greu, de la an la an, cu această alocație bugetară. În momentul de față, biroul de calitate servicii din DGASPC Vrancea face o analiză a necesității majorării cuantumului alocației zilnice de hrană de la 8,3 lei la cât este necesar. De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase memorii la Ministerul Muncii prin care am semnalat această reală problemă, dar toate au rămas fără răspuns”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
   În momentul de față, în structurile instituției sunt ocrotiți 816 copii și 409 adulți, care trebuie hrăniți, fiecare, din inumana sumă de 8,3 lei zilnic. „Așa este, banii alocați pentru norma de hrană sunt insuficienți. Cu aceeași problemă acută se confruntă și copiii, aflați în plasament care mai au și grad de handicap și norma lor este de 8,3 lei. Un asistent maternal trebuie să asigure minim trei mese principale zilnic, plus un supliment. Din alimentația unui copil nu ar trebui să lipsească zilnic fructele, minim un măr, dar cu 8,3 lei să trăiască cine a stabilit această normă și să-și asigure coșul zilnic cu aceste sume derizorii. Dar cum niciodată sătulul nu crede flămândul…”, ne-a transmis Stelian, unul dintre cititorii cotidianului nostru. 
   În prezent, 513 copii din totalul de 816 se află în grija asistenților maternali din județul nostru. Alți opt sunt ocrotiți de asistenți maternali profesioniști în regim de urgență, 267 se află în centre rezidențiale, zece în centrul de zi și 28 în centre de primire în regim urgență. Pentru toți aceștia, precum și pentru cei 409 adulți instituționalizați, cei care îi îngrijesc fac eforturi substanțiale să le încropească trei mese zilnic, din cei 8 lei și 30 de bani, sumă pe care pedeliștii, în marea lor neomenie, nu au găsit de cuviință s-o indexeze de patru ani încoace! 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?