Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Schimb de experienţă cu fermieri din Braşov


   Personalul Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est a participat la un schimb de experiență despre modalitățile de implementare a strategiei de dezvoltare locală, cu un Grup de Acțiune din zona Brașov, respectiv GAL-ul Å¢inutul Bîrsei.
   În cadrul unui seminar, organizat la Bran, au fost detaliate problemele cu care se confruntă GAL-urile, respectiv diferențe de abordare între personalul GAL-urilor și organismele de control și finanțare ale acestora. Aceste diferențe se manifestă în special prin amânarea luării anumitor decizii sau emiterii de răspunsuri la adrese, care întârzie procesul de absorbție și modul de lucru și funcționare al GAL-urilor.
Președintele GAL-ului vrâncean, Ionel Gabriel Necula, le-a prezentat participanților la discuții proiectul Grupului și modul de implicare al acestuia în dezvoltarea zonei. El a prezentat procedura de lucru și preluare a dosarelor de accesare a măsurilor. Gabriel Necula a explicat toate măsurile ce pot fi accesate prin GAL, destinația lor și sumele finanțate. De asemenea, managerul echipei tehnice de la GAL, Carmen Popescu, a prezentat sistemul de lucru și procedura implementării Planului de Dezvoltare.
   La rândul său, directorul GAL-ului Å¢inutul Bîrsei, Cătălin Frangulea a expus metodele de lucru ale GAL-ului și toate problemele cu care s-a lovit până acum Grupul de Acțiune în încercările de implementare a strategiei. El a prezentat proiectul GAL Å¢inutul Bîrsei și modul de implicare al acestuia în dezvoltarea zonei. „Schimbul de experiență între cele două GAL-uri a fost unul benefic, concluziile fiind că marea majoritate a problemelor sunt comune și că acestea decurg din lipsa unor reglementări clare asupra activității, dar mai ales asupra modului efectiv de lucru și a procedurilor în cazul Grupurilor de Acțiune”, a afirmat președintele GAL-ului Vrancea Sud-Est, Gabriel Necula.
   GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat de Consiliul Județean, este singurul inițiat de o Cameră Agricolă din țară. A obținut un contract de finanțare de 2,8 milioane euro, ce a fost semnat la sfârșitul anului trecut. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene să obțină mult mai ușor banii de care au nevoie. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată doar de specialiștii GAL-ului și ulterior avizată de autoritățile centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?