Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO şi GALERIE FOTO: Cinci pescari, captivi în apele râului Trotuş


  

 

   Cinci bărbați din Burcioaia, municipiul Adjud, au tras o spe-rietură soră cu moartea, după ce s-au trezit, la propriu, înconjurați de ape. Ei au rămas blocați pe insula Berezoaia, în albia râului Trotuș, din dreptul cartierului Burcioaia, unde erau la pescuit.
   Viorel Cernat, Constantin și Eugen Gîrbaci, Mircea Prisecaru și Mihai Baleciuc au plecat la pescuit în cursul zilei de joi. Oamenii și-au luat cu ei tot ce aveau nevoie, respectiv corturi, de-ale gurii, ustensile de pescuit, iar la destinație au ajuns cu o căruță. Nu au avut probleme, căci apele Trotușului nu erau mari. După ce au pescuit, au intrat în corturi și au adormit.
   Ieri dimineață, când s-au trezit, au constatat că nivelul apei crescuse considerabil și că nu mai aveau cum să plece de pe insulă. Speriați, ei au sunat la 112 și au cerut ajutorul pompierilor. Până când au fost salvați, bărbații au stat în apropierea unor copaci înalți, în ideea că se vor cățăra pe ei, dacă nivelul apei continua să crească.
   Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Adjud au ajuns la fața locului cu un camion și o barcă pneumatică. Totodată, primarul Adjudului, Constantin Armencea, a pus la dispoziție un tractor.
Barca pompierilor a fost urcată în tractor și dusă până aproape de malul râului, pentru că altfel nu se putea interveni, apa de pe câmp fiind până la genunchi. După aproximativ o oră, pompierii i-au adus teferi la mal pe cei cinci bărbați, care au  mers la pescuit deși județul Vrancea era sub atenționare meteo de Cod Portocaliu.
   Soția unuia dintre pescari a venit într-un suflet la fața locului, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu bărbatul ei. Daniela Baleciuc ne-a spus că soțul ei a plecat la pescuit joi, la ora 16.00, deși ea a insistat să nu plece. „M-a sunat la telefon și mi-a spus că nu mai pot pleca de acolo, asta azi dimineață (ieri-dimineață – n.r.). A plecat ieri (joi-n.r.) cu alte persoane și i-am spus să nu se ducă, că are patru copii acasă. Am să-l cert, că m-a speriat”, a povestit Daniela Baleciuc.

„Am stat lângă niște copaci”
 
   Bărbații au ajuns la mal în siguranță, asta după ce pompierii s-au luptat cu curenții. Unul dintre ei era în șoc hipotermic, fiind preluat de paramedicii SMURD, care i-au acordat primul ajutor. „Persoanele sunt în stare bună. Doar una dintre ele este în stare de șoc, i-a fost acordat primul ajutor și este în afara oricărui pericol. Nu cred că necesită transportarea la spital”, a spus locotenent Marius Åžerban, locțiitor al comandantului Stației de Pompieri Adjud.
   Bărbații ne-au spus că nu s-au speriat când au văzut apa mare. „Nu am știut că este așa de rău, că nu am auzit. Noi am plecat de joi și ne-am trezit în dimineața asta cu apa foarte mare. Nu am mai putut pleca de acolo și am sunat la 112. Nu ne-am speriat. Am stat lângă niște copaci înalți și ne-am gândit că dacă apa vine și mai mare, ne putem urca în ei. Insula era mai sus și am stat acolo. Toți suntem bine. Caii au rămas acolo. Le mulțumim pompierilor că ne-au scos de acolo”, ne-a spus Mircea Prisecaru, unul dintre pescari. Un altul nu părea să fi luat experiența neplăcută prea în serios. Era nefericit deoarece nu a prins pește.  
   Potrivit reprezentanților ISU Vrancea, căruța pescarilor a fost ancorată, pentru a nu fi luată de ape, iar caii au fost lăsați liberi.

Misiune grea pentru pompieri

   Această misiune nu a fost deloc ușoară, în condițiile în care curenții erau destul de puternici. Întrebat dacă i-a fost teamă, plutonierul Ciprian Chiper, unul dintre salvatori, a spus că nu s-a gândit la asta decât după ce misiunea s-a încheiat. „A venit viitura și nu au mai putut pleca. Erau în stare bună, doar unul dintre ei era în stare de șoc. Curenții au fost puternici și a fost destul de dificil. După ce finalizăm misiunea de salvare, atunci ne gândim la pericol. Până atunci, avem un singur scop, respectiv acela de a rezolva situația de urgență”, a spus plutonierul Ciprian Chiper, de la Secția de Pompieri Adjud.
Autoritățile au luat în calcul și salvarea pe calea aerului, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza vântului care sufla cu putere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?