Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Ploi torențiale și pericol de inundații


   Autoritățile județene și locale au intrat în alertă. De aseară și până în această dimineață, la ora 6.00, Vrancea a fost sub atenționare meteo Cod Portocaliu. Totodată, pentru râurile Putna și Râmnicu Sărat a fost emisă o atenționare hidrologică Cod Galben, iar pentru doi afluenți ai râului Bîrlad, care tranzitează și județul Vrancea prin partea de nord-est, a fost emisă atenționare hidrologică de Cod Portocaliu. Precipitațiile din ultimele zile au făcut deja pagube. Miercuri seara, mai multe gospodării din comuna Homocea au fost inundate, iar la Boghești, pe drumul județean 241 F, aluviunile au creat câteva cratere.

   Autoritățile județene și locale au intrat în alertă, după ce meteorologii au emis Cod Portocaliu de precipitații abundente. Atenționarea a intrat în vigoare aseară, la ora 18.00, și a expirat în această dimineață, la ora 6.00. De asemenea, pentru râurile Râmnicu Sărat și Putna a fost emisă atenționare hidrologică Cod Galben, iar pentru doi afluenți ai râului Bârlad, care tranzitează Vrancea în partea de nord-est, a fost emisă atenționare hidrologică Cod Portocaliu. „Vor fi ploi abundente, descărcari electrice, intensificări ale vântului și grindină, iar cantitățile de apă vor depăși peste 50 de litri pe metru pătrat”, spun reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
   La nivelul județului Vrancea, situația este atent monitorizată, fiind luate toate măsurile pentru evitarea producerii de inundații. Prefectul Octavian Vieru a precizat că, ieri, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost convocați în ședință extraordinară, în timpul căreia au fost stabilite măsurile ce trebuie luate în astfel de situații. „Am cerut îndepărtarea materialelor lemnoase de pe albiile și malurile râurilor, curățarea șanțurilor la nivelul localităților pentru ca apa să se poată scurge, supravegherea permanentă a cursurilor de apă, pregătirea reprezentanților Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență la nivelul comunelor, dar și raportarea cu operativitate a tuturor situațiilor. Vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă se asigură permanența. De asemenea, permanența este asigurată și la Prefectură”, a spus Octavian Vieru.
   Tot ieri, a fost și o videoconferință cu Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, care le-a cerut polițiștilor să verifice dacă la primării și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din județ este câte cineva de serviciu, în permanență.

Precipitațiile au creat probleme
 
   Ploile din ultimele zile au creat deja probleme în Vrancea. Miercuri seara, în intervalul orar 17.30 – 17.50, la Homocea a plouat abundent, iar apa a intrat în gospodăriile oamenilor din localitatea Costișa. După cum a precizat prefectul județului, Octavian Vieru, apa a inundat 30 de gospodării, iar în alte cinci cazuri a ajuns în locuințe, anexe, beciuri și fântâni. Tot la Homocea, pe drumul județean 119 A, viitura a adus pietriș pe partea carosabilă, pe o distanță de aproximativ 60 de metri și o grosime de 30-40 de centimetri.
   Tot miercuri seara, la Boghești, aluviunile au afectat drumul județean 241 F, pe o distanță de aproximativ 3 kilometri, creând mai multe cratere. Prefectul a precizat că situația nu este gravă și că se poate circula fără probleme.
   Meteorologii nu au vești bune pentru zilele următoare. Nu este exclus ca din această dimineață, după expirarea Codului Portocaliu, să fie instituit Cod Galben de precipitații. Situația va fi atent monitorizată pentru a se putea interveni cu promptitudine în caz de nevoie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?