Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Străzi moderne, spaţii verzi şi reţea de gaze pentru pănceni


   Modernizarea străzilor, amenajarea zonelor verzi, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele defavorizate sunt câteva dintre proiectele prioritare ale primarului orașului Panciu, Ion Petre. În acest moment, Primăria Panciu are în derulare investiții în valoare de 40 de milioane de euro. Primarul Ion Petre spune că dorința sa cea mai mare este aceea de a face din orașul Panciu „orașul numărul 1 al județului Vrancea”. Cea mai mare realizare a orașului Panciu din ultimii 100 de ani este introducerea rețelei de gaze naturale, în octombrie 2008.

   Modernizarea străzilor, amenajarea zonelor verzi, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele defavorizate reprezintă prioritățile primarului Ion Petre. „În acest moment, avem semnate contractele de finanțare pentru patru obiective de investiții cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, primul de acest gen, semnat în Vrancea, în iulie 2011. Este vorba despre proiecte privind reabilitarea și modernizarea străzilor și a zonelor verzi, precum și despre crearea unui Centru de asistență socială pentru vârstnici”, a precizat Ion Petre.
   Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante proiecte ce urmează a fi implementate la nivelul comunității este „Reabilitarea și moder-nizarea infrastructurii de interes public (străzi)”, finanțat prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”. Acesta are o valoare de 14.317.587,42 lei, din care va-loarea totală eligibilă este de 11.439.898 lei, valoarea neeligibilă estimată este de 164.631,40 lei, iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile este de 2.713.058,02 lei. „Prin acest proiect se va mo-derniza infrastructura de transport rutier din Panciu pe un număr de 18 străzi, precum și pe străzile adiacente acestora, însumând 8.381 de metri. Pe aceste străzi, infrastructura se află într-o stare avansată de degradare pentru că, de-a lungul timpului, ele nu au beneficiat de lucrări de întreținere. Datorită implementării acestui proiect, se vor crea condițiile desfășurării unui trafic normal și sigur, atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietoni, se vor reduce costurile de operare a transporturilor și se va prelungi durata de viață a autovehiculelor”, a precizat edilul.
   Acesta a adăugat că investiția are și un mare potențial de generare de locuri de muncă pe perioada implementării ei, când se preconizează crearea a 30 de noi locuri de muncă în domeniul construcțiilor. De asemenea, un alt beneficiu constă în îmbunătățirea factorilor de mediu, prin reducerea consumului de carburanți auto, în urma fluidizării traficului.

Mai multe zone verzi

   O investiție la fel de importantă pentru comunitate se va realiza și prin intermediul proiectului „Crearea și modernizarea zonelor verzi, mobilier stradal, parcuri și zone florale”, ce va beneficia de aceeași linie de finanțare. Acesta are ca scop îmbunătățirea calității infrastructurii urbane, prin moder-nizarea și extinderea spațiilor verzi din interiorul orașului Panciu, în vederea creșterii ca-lității vieții locuitorilor și a atractivității zonei pentru potențialii investitori. Ion Petre a declarat că spațiile verzi care fac obiectul proiectului sunt aferente a 14 cvartale, unde suprafețele acoperite de vegetație sunt mici sau lipsesc. „În aceste spații se vor crea zone verzi, prin gazonare și plantare de vegetație arboricolă, vor fi create zone florale, se vor sistematiza spațiile de acces pietonal și al autoturismelor. De asemenea, toate aceste zone vor fi dotate cu mobilier urban tip bănci și coșuri de gunoi”, a explicat Ion Petre.
   Tot la amenajarea spațiilor verzi din orașul Panciu se referă și proiectul cu același titlu, care se va derula prin Programul de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi din interiorul localităților și finanțat de Administrarea Fondului de Mediu. Acesta are o valoare de 1.054.793,60 lei.
Investiția se referă la amenajarea unor spații verzi în zona de la intersecția străzii Nicolae Titulescu cu strada Ciprian Porumbescu, respectiv cea de la intersecția străzii Libertății cu Ciprian Porumbescu, precum și la scuarul de la intersecția străzilor Ciprian Porumbescu și Tudor Vladimirescu.

Centru de asistență și suport pentru persoanele vârstnice

   Åži persoanele de peste 60 de ani, cu probleme sociale, vor beneficia de atenția autorităților locale.
În următoarea perioadă, pentru acestea se va înființa un Centru de asistență și suport, prin intermediul proiectului „Reabilitarea clădirilor în scopul folosirii pentru spații sociale”, finanțat prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, cu o valoare totală de 4.712.455,72 lei. Centrul va fi realizat prin reabilitarea a două clădiri din cartierul Sovejana.
   Acestea se află în proprietatea Consiliului Local Panciu din 1992, iar din 1998 nu mai au nicio altă destinație economică sau socială. „Prin acest proiect, administrația locală va rezolva situația persoanelor vârstnice, cu pro-bleme sociale. În prezent, în orașul Panciu trăiesc 2.000 de persoane cu vârste de peste 60 de ani, dintre care 115 nu beneficiază de niciun fel de sprijin și asistență nici din partea instituțiilor, nici a familiilor, care trăiesc în izolare socială și întâmpină greutăți pe linia sprijinului pentru procurarea hranei, medicamentelor, menținerea igienei personale și a locuinței. La acești oameni ne-am gândit când am inițiat acest proiect”, a mai spus primarul Ion Petre.

Alimentarea cu gaze, cea mai importantă investiție locală

   Cea mai mare realizare a orașului Panciu din ultimii 100 de ani, este introducerea  rețelei de gaze naturale, în octombrie 2008. Investiția a costat 3,8 milioane de euro și a fost finanțată de la bugetul local al orașului și din alocările Ministerului Administrației și Internelor. La această sumă se mai adaugă trei mi-lioane de lei investiți de Transgaz Mediaș pentru branșarea la magistrala națională. Lucrările au fost executate de firma Apopi & Blumen din Iași. Concomitent cu lucrările la rețeaua de gaze, administrația locală din  Panciu a derulat timp de trei ani și un proiect în valoare totală de 7,2 de mi-lioane lei, prin care au fost montate 15 centrale termice containerizate pe gaze, care vor deservi 110 blocuri, cu 1.674 de apartamente existente în localitate. „Fiecare cvartal de bloc are o centrală termică pe gaze care va asigura apa caldă și căldura fiecărui cvartal. Randamentul centralelor este aproape maxim, pierderile fiind reduse deoarece aceste centrale se află chiar lîngă bloc”, a explicat Ion Petre.
   De această investiție beneficiază pănceni din aproximativ 5.500 de locuințe, din care  3.500 case și 2.000 de apartamente, dar și un număr de aproximativ 300 de agenți economici. „După 10 ani de eforturi noi am reușit să aducem gazul metan în orașul Panciu! Am fost singurul oraș care a reușit această performanță după 1990. Din păcate, știu că încă mulți dintre dumneavoastră nu vă bucurați de această facilitate pentru că încă nu aveți posibilitatea să vă racordați la conductele de gaz. Este o realitate care mă întristează și care este generată de aceste vremuri atât de tulburi pe care le trăim cu toții”, a susținut primarul Ion Petre.
   De reținut că Primăria Panciu a promovat la Ministerul Administrației și Internelor un proiect de Hotărîre de Guvern prin care a propus ca toate instituțiile publice din oraș, respectiv școli, grădinițe, spitale, Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Handicap, Complexul Comunitar, Protopopiat, Judecătorie, Parchet, să fie branșate la rețeaua de gaze naturale. Alimentarea cu gaze a orașului Panciu a fost inaugurată în 2008 de către primarul Ion Petre și Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?