Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Impozitele şi taxele locale pentru 2013 NU vor fi majorate


   Vești bune pentru focșăneni. Anul viitor, taxele și impozitele locale vor rămâne neschimbate ca valoare.
Consiliul Local Focșani va supune spre aprobare, pe 29 mai, în ultima ședință din acest mandat, un proiect de hotărâre privind „stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor și taxelor locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzilor aplicabile în anul fiscal 2013”. „Pentru anul 2013 impozitele și taxele locale stabilite în sumă fixă se mențin la nivelul anilor precedenți, neaplicându-se nici o majorare, și aceasta în condițiile în care nu vor apărea modificări ale nivelurilor acestora stabilite prin ordonanțe sau hotarâri de guvern”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre, semnat de primarul Decebal Bacinschi.
   Åži bonificația, prevăzută pentru plata cu anticipație a taxelor și impozitelor locale, rămâne aceeași, respectiv: 10% pentru plata până la data de 31 martie a impozitului pe clădiri, teren și asupra mijloacelor de transport datorat pentru întregul an, de către persoanele fizice și 5% pentru persoanele juridice. Cotele care se aplică la calculul impozitului pe clădiri se mențin la nivelul anilor precedenți. Cota de impozitare pentru clădirile aparținând persoanelor fizice este de 0,1 % și se aplică asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozitului pe clădiri se obține prin înmulțirea acestei cote cu suprafața construită desfășurată și aplicarea unui coeficient de corecție pe zone.
   Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri majorat, astfel: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara primului imobil. Nu intră sub incidența acestei majorări persoanele fizice care dețin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
   Impozitul pe teren se stabilește luând în calcul numărul de metri pătrați de teren, rangul localității în care este amplasat terenul și zona și/sau categoria de folosință a terenului. Impozitul asupra mijloacelor de transport se calculează în funcție de tipul mijlocului de transport.
   Primăria Focșani percepe taxe pentru: eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire și a altor avize, eliberarea autorizațiilor pentru a desfășura o activitate economică, serviciile de reclamă și publicitate, afișaj în scop de reclamă și publicitate, utilizarea temporară a locurilor publice. Cea mai cunoscută este taxa de parcare, pentru parcările publice cu plată și pentru parcările de reședință cu plată.
   Consiliul Local trebuie să adopte o hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal următor, anual, până pe data de 31 mai a anului curent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?