Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Morţii din cimitire nu mai putrezesc


   În cimitirele din Focșani, morții… nu mai putrezesc. „După șapte ani se pot deshuma cei înmormântați. Sunt destule cazuri când la deshumare, cadavrul nu putrezise. Cel mai probabil, cauza sunt chimicalele din alimentație”, spune directorul Administrației Cimitirelor Focșani, Cristi Zbîrciog.
   Situația este întâlnită și în alte cimitire din România, presa centrală semnalând în mai multe rânduri acest aspect. Profesor universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cer-cetări Alimentare, a precizat că cea mai probabilă cauză a neputrezirii o reprezintă consumul excesiv de alimente care conțin conservanți. „O parte din conservanții care se află în alimentele consumate sunt stocați în celulele și în țesuturile adipoase, deoarece organismul uman nu le poate elimina în totalitate. Astfel, după deces, conservanții acumulați în organism omoară microbii care ar trebui să descompună cadavrul. Rezultatul este mumificarea decedatului. Misterul a fost elucidat de doi cercetători germani prin anii ‘80, când administrația cimitirelor raporta cazuri foarte frecvente de cadavre mumificate. Atunci   s-au făcut niște studii și s-a constatat că în cadavrele mumificate se află o concentrație foarte ridicată de conservanți”, a explicat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
   În țările Uniunii Europene, toți aditivii permiși sunt notați cu simbolul „E” (de la Europa) și un număr de serie. Există peste 300 de aditivi alimentari, care se regăsesc în componența a 50% dintre produsele comercializate în supermarketuri. Există 38 de conservanți, grupați în seria E200.

Tineri, loviți de cancer

   O concluzie îngrijorătoare la care au ajuns cei care au în grijă cimitirele din Focșani este aceea că majoritatea deceselor din ultima perioadă se încadrează în intervalul de vârstă 35 de ani – 60 de ani. Traiul greu, grijile, stresul zilnic și alimentația proastă sunt câteva dintre cauzele care, în ultimii ani, decimează populația activă din municipiul Focșani și nu numai. Fapt îngrijorător este și acela că majoritatea celor care merg pe ultimul drum mor de afecțiuni necruțătoare, cum este cancerul. „Decesele se încadrează într-un eșantion cu preponderență între 35 de ani și 55-60 de ani. Este un semn de alarmă că se decimează populația activă, rămân bătrânii și copiii. O vorbă spune că poporul o duce bine când cimitirele sunt goale. La noi sunt pline”, ne-a mărturisit Cristi Zbîrciog, directorul Administrației Cimitirelor Focșani.
   Concluzia este că se moare pe capete, iar de la an la an sunt tot mai multe decese. Conform statisticii Administrației Cimitirelor, în 2009 au fost înhumate 417 persoane, în 2010, 431 de persoane, iar în 2011 au fost 406 de decedați. În acest an, până la sfârșitul lunii aprilie au fost 160 de înmormântări, mai mult cu 30 comparativ cu luna similară din anul trecut. Lunar, sporul negativ în județul Vrancea, adică diferența dintre decese și născuți vii este de peste 100 de persoane, ceea ce înseamnă că lunar, populația județului scade cu peste 100 de indivizi. De exemplu, în luna martie 2012, numărul deceselor a fost mai mare decât cel al născuților vii, înregistrându-se un spor negativ de 164 de persoane.

Un loc de înmormântare costă 387 lei 

   În prezent în Focșani funcționează două cimitire: Nordic și Vîlcele. Cimitirele de la Sf. Mina și Sf. Dumitru sunt în administrarea Protoieriei Focșani.
   În cimitirul Nordic sunt libere 120 de locuri, care, potrivit șefului de la Administrația Cimitirelor, acoperă, momentan, necesarul. Pentru concesionarea unui loc de veci pe 49 de ani, un focșănean trebuie să plătească 387 lei, o singură dată, la încheierea contractului de concesiune, în această sumă fiind cuprinsă concesiunea propriu-zisă a locului de veci – 250 lei și 137 lei săpătura gropii și înhumarea. Pentru persoanele cu posibilități financiare reduse, se poate concesiona mormântul pe o perioadă de șapte ani, la prețul de 35 lei. Anual, se plătește o taxă de administrare de 12 lei, pentru un mormânt de 3 metri pătrați. De asemenea, 20 lei se plătesc pe noapte pentru camera mortuară.

Cimitirul Vâlcele va avea 5.000 de morminte noi

   Cimitirul Nordic este cel mai mare, desfășurându-se pe o suprafață de 7,3 hectare și având 4.800 locuri de veci. În schimb, Cimitirul Vâlcele a intrat într-un proces de reabi-litare și extindere și urmează să devină cel mai întins, la cele 4,3 hectare de teren din prezent urmând să se alipească alte 8 hectare. În prezent, aici sunt 3.200 de locuri de înmormântare. Având în vedere că municipiul este într-o continuă extindere și vechimea cimitirului Vâlcele este de aproximativ 200 de ani, iar la momentul actual acesta nu prea mai dispune de locuri de veci noi, consilierii locali au decis în anul 2010 că s-ar impune extinderea cu 33 de sectoare de înmormântare, care vor totaliza aproximativ 5.000 de morminte. Lucrările au fost li-citate și constau în realizarea unei alei de acces asfaltată și bordurată, care va fi racordată la aleea principală. De asemenea, suprafața va fi împrejmuită cu tablă cutată zincată. Pentru ca toate acestea să poată fi utilizate, sunt necesare o trecere peste calea ferată și realizarea unei rețele de canalizare la fosa septică vidanjabilă, precum și realizarea de grupuri sanitare.

Sunt inventariate locurile de veci

   În prezent, Administrația Cimitirelor realizează o acțiune de cartografiere a locurilor de veci, care presupune identificarea mormintelor. Această acțiune se face pe baza datelor transmise de familie, apoi sunt căutate date în arhiva instituției, pentru a se confrunta aspectele faptice cu actele. Până în prezent au fost cartografiate 8.000 de locuri de veci, din 14.000 de locuri în total.
   În cele două cimitire din Focșani sunt în prezent 8.000 de morminte. Acțiunea de cartografiere a început în anul 2008 și se extinde pe o perioadă de circa 10 ani. „Fiecare posesor de mormânt trebuie să vină cu actul prin care să dovedească faptul că deține terenul din domeniul public, cum ar fi un certificat de moștenitor, un act de donație sau acte de concesiune, după caz”, ne-a declarat directorul Administrației Cimitirelor.
   În Cimitirul Nordic sunt morminte cu o istorie deosebită, ale personalităților care au scris istoria Focșanilor, cum ar fi Maiorul Gheorghe Pastia, G. G. Longinescu sau generalii Rașcu, Zamfir sau Paladi.

                                   ***********************************************************

CELE OPT PRICINI DE NEPUTREZIRE A MORÅ¢ILOR (http://www.sfaturiortodoxe.ro)

    Sunt opt pricini de neputrezire a morților:
I. Prima pricină este atunci când veți găsi mort în groapă și carnea a putrezit toată, dar oasele stau prinse între ele ca la copăcel. Acela nu-i sub blestem. Acela-i om tare din fire, care nu putrezește 40-50 de ani. De aceea este așa.
II. Când vei găsi mort în groapă neputred și este exact cum l-ai pus, acela n-a putrezit din cauza pământului. Este pământ unde nu putrezește mortul, dacă nu-l muți. Acolo pământul are chimicale și nu dă voie să putrezească nimic.
Aceste neputreziri sunt firești, dar sunt și putreziri mai presus de fire:
III. Când vei găsi mort în mormânt neputred și carnea pe el este mucedă ca buretele și albă, acela este om care a fost blestemat de dumnezeieștile pravile. El a avut canon mare la spovedanie pentru păcate mari și nu l-a făcut.
IV. Când vei găsi mort în groapă neputred și este negru și umflat ca toba și părțile dinainte nu-s putrede, iar cele dinapoi sunt putrede, acela este blestemat de preot sau de arhiereu.
V. Când vei găsi mort în groapă neputred și n-au putrezit nici hainele pe el, nici sicriul, nimic, nimic, și-i crește barba, cum s-a întâmplat la cel de la Huși, și-i cresc unghiile, acesta a făcut nedreptăți și a furat. Acesta nu putrezește până   nu-l dezleagă un arhiereu. Iar dacă îl dezleagă și arhiereul și tot nu se desface, atunci el este blestemat de săraci, fiindcă a luat avere de la săraci. Åži până nu dau neamurile lui înapoi atât cât a luat el, nu putrezește și tot în iad se muncește și nici arhiereul nu-l poate dezlega.
VI. Când vei găsi mort în mormânt neputred și pielea pe el este ca floarea de bostan, galbenă, și limba-i galbenă și îi cresc unghiile și-i crește barba și părul, acesta este sub anatemă, sub cea mai grea pedeapsă a Bisericii. Acesta, din două pricini este așa: sau a hulit pe Dumnezeu și pe preoți și s-a lepădat de credință, sau a trăit în preacurvie de gradul    I – tatăl cu fiica sau băiatul cu mama sa, adică incest. Aceștia cad sub anatemă, cea mai grea pedeapsă a Bisericii.
VII. Când vei găsi mort în groapă căruia nu i-a putrezit mâna sau piciorul, acela a lovit pe tatăl sau pe mama sa și a amărât foarte tare pe părinții săi și a fost blestemat de ei și (nicidecum) nu s-a spovedit la duhovnic de acest păcat și nu a luat dezlegare, când era în viață.VIII. Iar când vei găsi om neputred și-i ușor ca o pană și miroase frumos tare, și-i foarte vesel la față și face minuni, acelea sunt sfinte moaște, cum a fost și cu Sfântul Ioan Hozevitul la Ierusalim, care     l-au găsit după 20 de ani, nu numai neputred, dar a făcut și minuni.

Iată care sunt semnele la trupurile afurisite:
– sunt nedezlegate;
– sunt deformate și urâte;
– sunt greu mirositoare și prea puturoase;
– sunt umflate ca toba;
– provoacă spaimă și cutremur privirii.

Iar la sfintele moaște sunt aceste semne:
– sunt nestricăcioase;
– sunt binemirositoare;
– sunt uscate și ușoare;
– sunt vesele la vedere;
– nu provoacă frică, ci bucurie duhovnicească;
– izvorăsc din ele felurite minuni.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?