Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Cum să bei fără să te îmbeţi?


   Medicamentul „de stat treaz” poate opri alcoolul să provoace amețeala care îi face pe oameni să piardă controlul. Cercetătorii consideră că medicamentul iomazenil, luat înainte de a bea alcool, are capacitatea să oprească efectele alcoolului asupra creierelui. Vor fi efectuate teste pe simulatoare de șofat care să determine dacă voluntarii care au consumat alcool pot să conducă o mașină dacă au folosit medicamentul.
   Rezultatele unui studiu pilot au relevat că voluntarii care au luat iomazenil înainte de a bea alcool frânează mai repede și e mult mai puțin probabil pentru ei să se abată de la drum. Dar cercetătorii de la Universitatea Yale nu vor doar să creeze un medicament care va permite oamenilor să bea mai mult alcool. Ei speră ca prin oprirea alcoolului să ajungă la anumite celule ale creierului, vor face din iomazenil un medicament pentru alcoolici, care va reduce din plăcerea băuturii și astfel va duce la o vindecare mai ușoară, care va diminua efectele negative provocate ficatului și altor organe.
   Cercetătorul Deepak D’Souza a explicat ce își doresc oamenii de știință să realizeze. „Un medicament care are potențialul să oprească efectele alcoolului asupra sistemului central nervos poate acționa ca un tratament unic împotriva intoxicațiilor cu alcool și a alcoolismului”, a spus acesta.
   Studiul celor de la Yale nu este singurul care caută să găsească un medicament pentru „a sta treaz”. Într-un alt experiment, de data asta cu naloxon, șoarecilor de laborator li s-a administrat o cantitate însemnată de alcool iar aceștia nu și-au schimbat cu nimic comportamentul. Dar este posibil ca tratamentul să reducă și plăcerea de a bea alcool. Deși oamenii ar putea tolera alcoolul mai ușor, ar dispărea sentimentul de dorință pentru băutură.
   O alternativă la aceste tratamente o reprezintă studiul despre medicamentul „alcool fără durere”. Cercetătorii britanici încearcă să găsească un medicament lichid care dă toate plăcerile alcoolului, dar fără niciun impact negativ. Medicamentul ar imita plăcerile alcoolului, dar nu ar conduce și la beție. Substanța ar fi furnizată cu o „pastilă antidot” care ar termina imediat efectele alcoolului, permițând șoferilor să se întoarcă acasă sau chiar la serviciu.
   Criticii acestei substanțe consideră că antidotul ar putea să nu fie luat de cei care au băut, iar aceștia să se urce totuși la volan. Medicamentul este însă foarte așteptat de cei din industria alcoolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?