Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Deţinuţii evadaţi au dormit într-o casă părăsită


   Deținuții care au evadat joi, au stat de vorbă cu anchetatorii. Ei au susținut că nu au avut un motiv anume, atunci când au părăsit punctul de lucru. Aceștia au precizat că doreau să ajungă la Vizantea Livezi. Au fost prinși tot joi, seara, de agenți din cadrul Penitenciarului.

   Deținuții care joi, la orele prânzului, au părăsit punctul de lucru și au fost prinși în seara aceleiași zile, în vecinătatea stației peco de la ieșirea din Focșani spre Golești, au stat de vorbă cu anchetatorii. Ionuț Gîrneață și Costică Cășuneanu au fost găsiți chiar de angajații Penitenciarului Focșani. Cei doi nu au opus rezistență când au fost reținuți.
   Potrivit unor surse, deținuții le-au povestit anchetatorilor că nu au fugit dintr-un motiv anume, iar după ce au fugit de la punctul de lucru, din apropiere de Colegiul Economic, au mers spre Eurogara Focșani. Au găsit o casă părăsită, unde s-au gândit să tragă un pui de somn. Au fost observați de o persoană, care i-a întrebat ce caută acolo, iar ei i-au spus că au pierdut un telefon.
   Apoi, s-au adăpostit într-un alt imobil nelocuit, în care ar fi dormit aproape patru ore. Pe seară, au luat-o la pas spre Cartierul Sud, cu intenția de a pleca la Vizantea Livezi, localitate din care este Costel Cășuneanu. S-au gândit să o ia prin Cîrligele, în ideea că nu vor fi prinși. Pe drum, evadații s-ar fi întâlnit cu un amic de-al lui Costel Cășuneanu, care i-a întrebat dacă doresc să-i ducă undeva, dar a fost refuzat. Este posibil ca acesta să le fi dat un telefon mobil, care a fost găsit asupra lor când au fost prinși.

„Nu trageți. Noi suntem”

   În Cartierul Sud,i-au văzut pe angajații Penitenciarului Focșani postați la ieșirea din municipiu, așa că s-au întors și au luat-o ușor la pas, spre Centru. În momentul în care au observat că gardienii se țin după ei, evadații au mărit pasul. 
   Încolțiți fiind, Ionuț Gîrneață s-a întins pe iarbă, iar Cășuneanu a luat-o la fugă. În momentul în care a auzit „Stai că trag”, acesta s-a oprit și ar fi spus „Nu trageți. Noi suntem”. „Persoanele private de libertate Cășuneanu Costică și Gârneață Ionuț au fost capturate pe 10.05.2012, în jurul orei 22. 20 în zona stației de carburanți Peco Moll, situată în Cartierul Sud al orașului Focșani, de către o echipă operativă formată din agenți ai Penitenciarului Focșani, cu sprijinul unui echipaj din cadrul Poliției Municipale. Cele două persoane private de libertate au fost readuse în Penitenciarul Focșani, urmând ca o comisie constituită în acest sens să cerceteze împrejurările în care s-a produs evenimentul. De asemenea, a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani , în acest caz”, a precizat inspectorul principal Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani.
Nu doar cei doi deținuți trebuie să dea explicații, ci și cei doi gardieni care îi păzeau. Comisia constituită la nivelul Penitenciarului Focșani va analiza modul în care s-a produs incidentul, după care se vor lua măsurile legale.
   Surse din cadrul Penitenciarului spun că de producerea evenimentului se face vinovată chiar legea 275 din 2006 privind executarea pedepselor, care dă posibilitatea tutu-ror deținuților să iasă la muncă, nemaifiind făcută o triere a lor. De asemenea, potrivit aceleiași legi, gardienii nu au voie să poarte armament, ca nu cumva să-i streseze pe cei care au furat, au omorât sau au tâlhărit.
Ionuț Gîrneață are 23 de ani și are de executat o pedeapsă de trei ani de  închisoare pentru furt. El a ajuns în Penitenciarul Focșani pe 17 februarie, iar în iunie 2013 ar fi putut ajunge în fața comisiei de liberare condiționată. Acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că prin evadarea de joi nu a făcut altceva decât să-și îngreuneze situația.
   Costel Cășuneanu a ajuns la închisoare pe 16 decembrie 2011, el fiind condamnat la trei ani și jumătate pentru distrugere. Tot anul viitor, dar în luna decembrie, el ar fi putut fi liberat condiționat. Reprezentanții Penitenciarului Focșani spun că infracțiunea de evadare se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?