Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Colicii abdominali


   Colicii abdominali sunt o problemă destul de frecventă la adulți, dar mai ales la sugarii de câteva luni. La adulți cauzele pot fi toxiinfecțiile alimentare, paraziții intestinali, supraalimentația, iar în cazul sugarilor se presupune că sistemul digestiv este insuficient maturat.
   Remedii la îndemâna oricui pentru diminuarea colicilor sunt consumul de ceaiuri din plante, acestea având un efect calmant. Adulții pot consuma o infuzie de flori tei, musețel și mentă, îndulcită și călduță. Pentru copii sunt recomandate ceaiurile pe bază de chimion și anason, la care puteți adăuga puțin musețel și fenicul. Unii recomandăsă fie administrate neîndulcite, dar sugarii nu vor fi prea încântați de gustul lor natural.
   O altă formulă de ceai împotriva colicilor constă într-o combinație de capsule de mac, flori de coada șoricelului, flori de musețel, frunze de roiniță, fenicul, izmă-bună și cimbru de cultură. Aceste plante au acțiuni antiseptice și efect calmant și antivomitiv. Feniculul favorizează eliminarea gazelor. Atenție sporită la dozajul capsulelor de mac.
   Unii recomandă infuzia de scorțișoară care are un efect prompt. Peste trei vârfuri de cuțit de pudră de scorțișoară adăugați la un pahar de apă fierbinte și lăsați la infuzat. Toate ceaiurile contra colicilor trebuie băute călduțe și cu înghițituri mici în timpul crizei.
   O altă metodă este cea a masajului pe burtă în sensul acelor de ceasornic. Masajul ajută la îndepărtarea bulelor de aer și la schimbarea poziției intestinului. Tot pe burtă se poate aplica o compresă cu apă călduță sau un prosop încălzit, nu fierbinte.
   În cazul sugarilor este indicat să le schimbați mereu poziția corpului pentru a-i ajuta să elimine gazele. Fie îi luați în sus pe umăr ușor plecați la 45 grade, masând delicat spatele sau bătând ușor spatele. Contactul abdomenului dumneavoastră cu al lor poate avea un efect calmant prin încălzire și comprimare. De asemenea pot fi puși pe burtă în pătuț, comprimarea abdomenului determinând eliminarea gazelor pe guriță. Important este să-i calmați, să-i luați în brațe pentru a nu se speria mai rău.
Meloterapia este o altă metodă indicată în acest caz. Relaxați-vă mușchii abdominali și așezat confortabil la 45 grade încercați să vă calmați ascultând muzică cam o jumătate de oră.
  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?