Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Alcoolicii, TAXAŢI cu 30% din costurile de spitalizare


   Senatul a adoptat tacit, luna trecută, o inițiativă legislativă care prevede ca asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută să fie suportată în proporție de 30 la sută de către asigurat. Inițiativa legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este Cameră decizională. În Vrancea nu se fac cure de dezalcoolizare, deși zeci de vrânceni ajung săptămânal la spital din cauza consumului excesiv de alcool.

   La Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au ajuns, anul trecut, 260 de alcoolici. Săptămânal, medicii din cadrul Unității de Primiri Urgențe se confruntă cu 15 – 20 de cazuri de alcoolism. Potrivit reprezentanților spitalului, de cele mai multe ori, alcoolicii suferă și de tulburări mentale și de comportament. „În 2011, în Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență au ajuns 260 de alcoolici. Pacienții prezentau tulburări mentale și de comportament pe fondul consumului excesiv de alcool. Åži la UPU ajung, săptămânal, persoane care au probleme cu alcoolul, în medie 15 – 20 de pacienți. În cadrul Secției de Psihiatrie nu se fac cure de dezalcoolizare, deoarece astfel de procedee sunt făcute doar în centre și clinici specializate”, ne-a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.
   Åži medicii din cadrul Spitalul din Adjud s-au confruntat, anul trecut, cu zeci de cazuri de etilism. Managerul unității, medicul Gheorghe Bercea, spune că, în medie, costurile tratării unor astfel de persoane sunt de 200-300 lei. „Anul trecut, am avut aproximativ 150 de alcoolici. Au fost persoane de toate categoriile, nu numai oameni ai străzii, ci și persoane cu stare materială. În momentul în care un alcoolic ajunge la spital i se face tratamentul adecvat unei come etanolice, cu perfuzii, vitamine, pentru ca intoxicația etanolică să fie anihilată. Aș spune că tratarea unui astfel de pacient costă cam 200-300 de lei. Practic, cât se consumă pentru tratarea unei come de natură patologică se consumă și pentru tratarea unei come alcoolice. Costurile sunt destul de ridicate, mai ales că aceste persoane consumă niște servicii medicale care ar putea fi evitate. Nu îi obligă nimeni să bea alcool, și-o fac cu mâna lor”, ne-a precizat managerul Bercea. Cel mai des, la Spitalul din Adjud ajung alcoolici, toamna și iarna.
   La Spitalul din inima podgoriilor vrâncene, cel din Panciu, ajung zilnic, în medie, două persoane în stare de ebrietate. Managerul unității, Nicolai Mărăscu, spune că pacienții care ajung în camera de gardă suferă, de cele mai multe ori, și de alte afecțiuni medicale, foarte rare fiind cazurile în care aceștia ajung la spital strict din cauza alcoolului.
   Åži autosanitarele din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea transportă  destul de des la spitale alcoolici, care, de cele mai multe ori, au chef de ceartă. „Cele mai multe cazuri cu alcoolici le avem în serile de week-end și de sărbători.  Se consumă foarte multe resurse, iar de cele mai multe ori, alcoolicii sunt agresivi și intră în conflict cu cadrele de pe ambulanță”, ne-a spus medicul Mircea Stoenoiu, managerul SAJ Vrancea.
   Din păcate, vrâncenii care sunt dependenți de alcool nu pot face o cură de dezalcoolizare la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, deoarece, după cum au spus și reprezentanții unității, astfel de cure sunt făcute doar în centre și clinici specializate, iar pacientul trebuie să apeleze la acestea de bună voie. În plus, costurile unei cure de dezalcoolizare sunt mari, acest lucru fiind pentru multe persoane o piedică.
   Senatul a adoptat tacit, luna trecută, o inițiativă legislativă care prevede ca asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută să fie suportată în proporție de 30 la sută de către asigurat. Inițiativa ligislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este Cameră decizională. Inițiativa legislativă mai propune ca în cazul în care persoana asistată medical pentru intoxicație etilică nu achită cheltuiala, aceasta să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă în folosul comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?