Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Instituţiile statului, folosite CU NERUŞINARE în interesul pedeliştilor


   Aproape 600 de șomeri din județ s-au prezentat ieri la Bursa generală a locurilor de muncă. Dintre aceștia, doar 163 au reușit să-i convingă pe agenții economici că au calități și experiență îndeajuns pentru a fi selectați. Åži mai puțini au reușit performanța de a obține un răspuns pozitiv pe loc, 14 la nivel de județ și 8 în Focșani. Bursa a fost organizată în patru locații, Focșani, Adjud, Panciu și Vidra. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, Iozefina Iaru, nu s-a dezmințit nici de această dată. Ea a organizat bursa la hotelul senatorului second hand Sorina Plăcintă și, mai mult decât atât, a profitat de ocazie și i-a invitat pe membrii Consiliului Consultativ al AJOFM într-un tur al fabricii de confecții deținute de parlamentarul pedelist.

   Iozefina Iaru și-a permis, în calitate de director executiv al AJOFM Vrancea, să invite o parte dintre membrii Consiliului Consultativ pentru a-i plimba prin fabrica senatorului second-hand Sorina Plăcintă. Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, Sorin Grădeanu, adjunctul Casei Județene de Pensii Vrancea, Mariana Mehedinți, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vrancea, Ion Roman sunt doar câțiva dintre cei care     s-au plimbat prin fabrica pedelistei Plăcintă.
   Iozefina Iaru le explica invitaților despre etapele de producție tip Lohn. Nici Iozefina și nici membrii Consiliului Consultativ nu erau străbătuți de vreun gând legat de șomerii care urmăreau cu buricele degetelor oferta de locuri de muncă vacante.
   În total, au fost 357 de posturi libere, din care 223 în Focșani, 78 în Adjud, 46 în Panciu și 10 la Vidra. Numai la Focșani nu s-a putut organiza bursa într-o locație neutră. În timp ce la Panciu, Adjud și Vidra, bursa s-a ținut la Casa de Cultură sau Primărie, la Focșani s-a organizat în hotelul pedelistei Plăcintă. Dimineață, la ora 9.00, șomerii treceau pe lângă cei cazați la hotel și care serveau micul dejun. Pentru această locație de lux, AJOFM a plătit 480 de lei. La ora 11.30-12.00 angajatorii plecau, șomerii asemenea, iar cei de la AJOFM răsuflau ușurați. Conform statisticilor realizate de funcționarii Agenției, la mai mare căutare au fost șomerii fără studii superioare față de cei care au absolvit o facultate. Astfel, o singură persoană din tot județul, cu studii superioare, a reușit performanța de a se încadra pe loc.

Pe unde se iese din hotel?

   Odată intrați în sala mare a hotelului, șomerii și-au căutat locul de muncă visat printre bețe de bambus și frunze de plante rare. Ei și-au dat seama că nu pentru ei se ține bursa tocmai acolo și întrebau nedumeriți „Pe unde se iese de aici?”. Cei care serveau micul dejun încercau să nu observe vânzoleala celor veniți în căutarea unui loc de muncă. „Are trei stele, patru stele. Câte are? Era mai potrivit undeva în centru. E de lux aici. Pentru cum suntem noi e prea de lux”, ne-a spus Ion Hanganu. Căuta un loc de muncă pentru agent de pază sau în alimentație publică. „Eu sunt din Suraia și e mai greu cu naveta. Am găsit, dar la Adjud. Nu mai sunt locurile de muncă de altă- dată. La 54 de ani mă mai apuc eu de cibernetică?”,   ne-a mai spus bărbatul.
   Un alt bărbat, aceeași părere. El a venit cu fiul său din Dumitrești. Măcar unul dintre ei poate își găsește de muncă. „Am 48 de ani și e mai greu de găsit de muncă. Nu ne privește pe noi organizarea, dar cam mult pentru posibilitățile noastre”,  ne-a spus Nicolae Militaru. Fiul lui era dezamăgit, în schimb, de oferta de locuri de muncă. Cu toate că abia a terminat liceul nu are un loc de muncă. „Cam subțirel. Confecțiile nu sunt de noi. Eu am terminat liceul anul trecut. Am lucrat o perioadă și acum îmi caut de muncă. Aici mai vedem și noi cum trăiesc alții. Am auzit că este o prietenie între AJOFM și Plăcintă”, ne-a spus Viorel Militaru, în vârstă de 21 de ani.

Deținuții au consultat oferta de locuri de muncă

   La bursă au participat și 22 de deținuți care mai au mai puțin de un an de ispășit până la eliberarea condiționată. Ei au fost aduși pentru a vedea cum se desfășoară o bursă și pentru a consulta oferta locurilor de muncă vacante. Unii dintre ei au urmat cursuri de calificare în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Focșani, astfel că după ce se vor libera ar putea ocupa un loc de muncă. „Eu sunt frizer și sper ca după ce mă liberez să pot să mă angajez. Eu cred că va fi bine. Orice om trebuie să treacă măcar o dată pe lună pe la frizer și cred că o să am ce face”, a spus Florin Ilie. El mai are șase luni până la ziua în care ar putea părăsi fără restricții Penitenciarul. Ca el mai sunt și alți colegi de suferință. Toți speră ca după perioada de detenție să își găsească un loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?