Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Aproape jumătate din gospodăriile din mediul rural în care locuiesc tineri, sub pragul sărăciei relative


   Peste 42 la sută dintre gospodăriile din mediul rural în care locuiesc tineri erau sub pragul sărăciei relative în 2011, 60 la sută dintre tineri afirmând că veniturile gospodăriei ajung cel mult pentru strictul necesar, rezultă dintr-un studiu realizat în cadrul unui proiect european. Studiul „Sărăcia, excluziunea socială și oportunitățile de muncă în rândul tinerilor din mediul rural” a urmărit descrierea și analiza stadiului actual al sărăciei, excluziunii socială și oportunităților de angajare pentru tinerii din aceste zone care au între 16 și 35 de ani.
   Inițiatorii proiectului arată că, în ultimii 20 de ani, principalele două tendințe demografice au fost cele de scădere și de îmbătrânire a populației României, din datele oficiale reieșind că, în anul 2010, tinerii reprezentau mai puțin de 28 la sută din populația din mediul rural, respectiv aproximativ 2,6 milioane de persoane.
   În urma centralizării datelor a rezultat că, în 2010, 42,8 la sută dintre gospodăriile în care locuiau tineri din mediul rural cu vârste între 16 și 35 de ani se aflau în situație de sărăcie relativă, iar 20,2 la sută în situație de sărăcie absolută. Datele oficiale au indicat o rată a sărăciei relative de 37,1 la sută pentru întreaga populație din mediul rural, nu doar pentru gospodăriile care au în componență și tineri.
Inițiatorii studiului arată că principalele categorii cu risc disproporționat de sărăcie includ gospodăriile mari, cu doi și mai mulți copii, cu precădere din regiunile Nord-Est și Sud Muntenia, persoanele cu nivel redus de educație, care au absolvit cel mult școala generală, persoanele inactive (casnice), cele fără ocupație și lucrătorii în sectorul informal, precum și persoanele de etnie romă. 
   Lipsa veniturilor generate de un loc de muncă reprezintă factorul principal de sărăcie în gospodăriile în care trăiesc tinerii, însă acest lucru nu îi privește doar pe tineri, deoarece în peste 80 la sută dintre cazuri ei nu sunt cap de familie. Deși se căsătoresc și au primii copii la vârste mai mici decât tinerii din mediul urban, cei mai mulți dintre tineri din mediul rural nu întemeiază o gospodărie proprie în principal din motive de natură materială. Cel mai adesea, în gospodăriile în care locuiesc tinerii sunt cel puțin două generații.
   O parte semnificativă a gospodăriilor în care locuiesc tinerii din mediul rural (42,8 la sută) se aflau sub pragul de sărăcie relativă pentru anul 2011. Dintr-o listă de 17 bunuri și servicii de necesitate, aproximativ 20 la sută dintre tineri nu au între 10 și 14 dintre acestea, întrucât nu își pot permite, modelul dominant fiind cel al gospodăriei țărănești, fără mijloace moderne de lucru al pământului și orientat spre o agricultură de subzistență, limitată doar la acoperirea unei părți din consumul alimentar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?