Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Puterile tămăduitoare ale plantelor


   Se știe că plantele au numeroase efecte benefice asupra organismului. Conform unui nou studiu, acestea au efecte tămăduitoare pentru anemie, hipertensiune, diabet, toxiinfecții alimentare și chiar pentru pierderile de memorie. Busuiocul scade tensiunea sangvină, coriandrul previne toxiinfecțiile alimentare, iar cimbrul diminuează efectele neplăcute cauzate de acnee, potrivit unui studiu publicat recent în Journal Of Neurochemistry.
   Cel mai bun remediu contra anemiei – rozmarinul. Frunzele de rozmarin sunt bogate în fier – lipsa acestui mineral poate să provoace oboseală și anemie. Această plantă conține și acid carnosic, o substanță care protejează creierul contra radicalilor liberi. Astfel, rozmarinul scade riscul de declanșare a atacurilor vasculare cerebrale și a maladiilor neurodegenerative, precum Alzheimer.
   Cel mai bun remediu contra hipertensiunii – busuiocul. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Xinjiang Medical University, extractul de busuioc reduce presiunea sangvină la fel de mult ca medicamentele utilizate în prezent pe plan mondial. Savanții chinezi consideră că această plantă acționează asupra concentrației de endotelină, o proteină care provoacă constricția vaselor sangvine.
Cel mai bun remediu contra diabetului – schinduf. O doză zilnică de extras de schinduf ameliorează concentrația de zahăr din sângele diabeticilor și scade rezistența la insulină, afirmă cercetătorii de la Jaipur Diabetes and Research Centre din India. Planta conduce totodată la o creștere inadecvată a lactației, au declarat multe mame aflate în perioada alăptatului. Schinduful, o plantă folosită și pe post de condiment, este un remediu folosit în medicina asiatică tradițională pentru a induce nașterea. Din acest motiv, schinduful nu este recomandat femeilor însărcinate.
   Cel mai bun remediu contra aftelor – oregano. Această plantă conține puternici agenți antifungici precum thymol și carvacrol. Un studiu realizat de cercetătorii de la Georgetown University Medical Centre din Washington a evidențiat faptul că substanța carvacrol inhibă creșterea ciupercii Candida albicans (care provoacă afte) mai eficient decât medicamentele antifungice folosite în mod obișnuit.
Cel mai bun remediu pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare – coriandrul. Uleiul de coriandru este eficient contra bacteriei campylobacter care provoacă toxiinfecții alimentare, potrivit unui studiu pu-blicat recent în Journal Of Medical Microbiology. Carnea de pui și carnea roșie (în special carnea tocată) pot conține bacterii din clasa campylobacter, care provoacă toxiinfecții dacă acea carne este coaptă sau prăjită în exces. Puteți să adăugați semințe pisate de coriandru (care oferă uleiul tămăduitor) pe hamburgeri sau pe preparatele din carne de pui. Cel mai bun remediu contra schimbărilor de dispoziție și a pierderilor de memorie – salvia. Voluntarii, tineri și sănătoși, care au primit capsule cu ulei de salvie în cadrul unui studiu realizat de savanții de la Northumbria University, au spus că starea lor de dispoziție s-a ameliorat considerabil. Într-un studiu realizat pe persoane în vârstă de cercetătorii din Australia, extractul de salvie a îmbunătățit memoria și atenția. Această plantă inhibă descopunerea acetilcolinei, o substanță prezentă în creier care sti-mulează capacitatea de atenție și de memorare. Cel mai bun remediu contra ulcerelor stomacale – cardamom. Dacă suferiți de ulcer sto-macal sau dacă sunteți predispus la această boală, încercați să adăugați cardamom în alimentele condimentate sau în budinca de orez.
   Cercetătorii indieni au descoperit că uleiul de cardamom protejează mucoasa stomacală și împiedică apariția ulcerelor provocate de alcool și aspirină. Ingredientul activ este nootkatone, obținut din păstăile măcinate ale acestei plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?