Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Un biologist a călătorit 100.000 de kilometri cu un avion ecologic


   Slovenul Matevz Lenarcici și-a terminat joi voiajul de 100.000 de kilometri la bordul unui avion ultra-ușor, el având ca scop să consume cât mai puțin combustibil posibil. Biologistul a dat astfel un exemplu pentru conservarea Pământului. „Nu mi-am atins obiectivul, pentru că nu am acționat în funcție de scopuri. Ce contează este drumul pe care l-am parcurs”, a declarat Lenarnici după ce a aterizat pe aeroportul din Liubliana. Aventurierul sloven a realizat acest voiaj la bordul unui Pipistrel Virus-SW914.
În timpul încercării sale, el a survolat șapte continente, mai mult de 100 de parcuri naționale, piscul cel mai înalt din lume, trei oceane și Antarctica. „Aș fi preferat să nu existe frontiere. În aer, nu le vedem, dar există în capul nostru”, a menționat aventurierul. „Pot spune că periplul s-a desfășurat fără pericole, considerând durata. Acesta este cel mai bun avion din lume, luând în considerare performanțele, consumul de combustibil și aspectul ecologic al său”.
   Acest biologist, alpinist, parapantist și pilot, în vârstă de 53 de ani, a reușit să măsoare concentrația mai multor elemnte poluante în câteva regiuni unde astfel de măsurări nu au fost încă realizate. Proiectul lui Lernacici a fost finanțat de către Pipistrel, o companie specializată în aeronave ușoare, care a primit în 2011 premiul aviației ecolo-gice din partea NASA, pentru performanța de a parcurge 322 de kilometri în mai puțin de două ore folosing doar un galon de combustibil (3,79 de litri) pentru fiecare ocupant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?