Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pagina vrâncenilor plecaţi de acasă


   Vrânceanca Ana Maria State vrea să fie consilier în Italia. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România a eliberat 61 de adeverințe cetățenilor români interesați să-și depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale, care vor avea loc în Italia, în perioada 6-7 mai. Cetățenii români, în calitate de cetățeni comunitari, pot vota la aceste alegeri și pot candida la un post de consilier în primării, cu condiția să aibă reședința în localitatea respectivă.
Ana Maria State candidează la  funcția de consilier în localitatea Cerveteri, care are 35.000 de locuitori și este situată la o distanță de 40 kilometri de Roma.   Pentru a se așeza pe fotoliul de consilier, vrâncencei i-ar trebui 80 de voturi. Tânăra, candidată pe lista „Governo Civico”, este convinsă că va obține mult mai multe prefe-rințe. Ana Maria State s-a născut în 1986 la Focșani și mai mult din jumătate din viață și-a petrecut-o în Peninsulă. „Am venit în Italia acum 16 ani, dintre care ultimii cinci petrecuți la Cerveteri” a afirmat Ana Maria State. Aici și-a întemeiat o familie. S-a căsătorit cu un român, Tiberiu Drețcanu și împreună au o fetiță de trei ani, Andra Maria, „mândria familiei”.
   Vrânceanca spune că decizia de a candida nu este una pripită. În urmă cu patru ani, la alegerile din 2008, românca a făcut campanie electorală pentru actualul candidat la funcția de primar, Alessio Pascucci. Încă din 2008, Ana Maria State a încercat să-i convingă pe români să se înscrie pe listele electorale pentru a vota. Acum, ea însăși intră în arena politică. A reușit să obțină atestatul electoral din România, fără a se deplasa în țară, iar de atunci, a intrat practic, oficial, în politică.
   Identitatea românilor este tot mai mult amenințată de politica anti-imigrație promovată în Peninsulă. Existența unor reprezentanți români în politica din Italia, va reabilita situația conaționalilor noștri, datorită unei colaborări directe și sigure. De aceea, candidata româncă și-a început campania „din casă în casă”. Bate la ușa conaționalilor și se prezintă, cu fluturașul electoral în mână și dorința de a-i convinge să o voteze. Mulți o recunosc și o invită în casă la o cafea.
   Acum, de când a intrat în campanie electorală, recunoaște că reușește cu greu să se împartă între familie, muncă și politică. Vrânceanca poate conta în primul rând pe voturile familiei, prietenilor și cunoștințelor: „Părinții și frații mei locuiesc tot la Cerveteri, am vecini români, care cunosc alți români. Spre exemplu, mă susține familia vecinilor mei din Satu Mare, care și ei au multe rude în localitate și așa mai departe. Le-am cerut și prietenilor italieni să mă voteze, mulți mă cunosc și m-au felicitat pentru candidatură”, a spus aceasta.

Crina Florentina Ene

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?