Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Gaze petroliere, descoperite la Fitioneşti


   Rompetrol a descoperit gaze petroliere în perimetrul localității Fitionești. Potrivit primarului Iordache Cazacu, prima sondă va intra în funcțiune după 1 mai, în punctul „Dănești”. Edilul a ținut să-i liniștească pe locuitorii comunei, precizând că nu este vorba de gaze de șist, ci de gaze petroliere. Toate activitățile petroliere se vor desfășura în extravilanul localității.

   Compania petrolieră Rompetrol a descoperit gaze petroliere în perimetrul comunei Fitionești. Primarul Iordache Cazacu a declarat că o delegație a conducerii Rompetrol s-a aflat la Fitionești, zilele trecute, pentru a discuta cu  autoritățile locale detalii privind începerea prospecțiunilor. 
Cazacu a precizat că prima sondă va intra în funcțiune după 1 mai, în punctul „Dănești”. „O delegație a Rompetrol a venit la Fitionești unde a purtat discuții cu noi, privind demararea lucrărilor de prospecțiune în extravilanul comunei, deoarece au fost descoperite zăcăminte de gaze naturale petroliere. În urma discuțiilor, s-a stabilit ca prima sondă experimentală să fie montată în punctul «Dănești»”, a afirmat primarul.
   Iordache Cazacu a ținut să-i liniștească pe locuitorii comunei, precizând că nu este vorba de gaze de șist, ci de gaze petroliere, toate activitățile urmând a se desfășura în extravilanul localității. „Lucrările vor fi urgentate și vor începe după data de 1 mai. Pentru a nu crea disconfort cetățenilor comunei, nu am acceptat montarea acestei sonde decât după ce oficialii companiei au dat asigurări că vor amenaja și asfalta porțiunea de drum ce duce către sondă. De asemenea, va fi făcut un pod peste pârâul Zăbrăuți în cătunul Dănești. Podul va fi folosit de întreaga comunitate, deoarece este o importantă cale de acces către terenurile agricole deținute în zonă de cetățenii comunei”, a afirmat Iordache Cazacu.
   Acesta a mai spus că descoperirea de gaze naturale permite autorităților locale să obțină venituri proprii, să creeze locuri de muncă și să aducă gazele în comună. „Ceea ce este bine pentru comună este că după ce se va începe exploatarea de gaze naturale, vom avea și noi buget local și nu vom mai fi nevoiți să cerșim bani pentru funcționare de la guvernul pedelist. Totodată, vor fi create locuri de muncă noi și vom putea introduce alimentarea cu gaze naturale în comuna Fitionești”, a mai susținut primarul.

Vrancea, punct important pe harta zăcămintelor petroliere
 
   Județul Vrancea a devenit una dintre cele mai importante regiuni din România în care se fac prospecțiuni geologice de către marile companii petroliere. OMV Petrom și Rompetrol au încheiat contracte cu firme specializate care fac prospecțiuni pentru a estima care este nivelul zăcămintelor de petrol din diverse zone. Cele mai importante puncte de interes pentru cele două companii sunt Adjud, localitățile din nord-estul județului, Focșani, Greșu și Nereju.
   În regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze, cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi. Prospecțiunile geologice din zona Adjudului sunt făcute de OMV Petrom, care a încheiat un parteneriat cu compania americană Hunt Oil, una dintre cele mai recunoscute din lume.
La începutul lunii septembrie 2011, compania de construcții și foraj petrolier Dafora a anunțat începerea lucrărilor de foraj pentru sonda 20 Adjud, beneficiarii lucrării fiind OMV Petrom, în parteneriat cu compania americană Hunt Oil. Este vorba despre o sondă cu adâncimea finală de 3.300 m, Dafora mobilizând o instalație de 350 tone, produsă și achiziționată din Germania.
   Exploatarea sondei din Adjud este o componentă a parteneriatului încheiat anul trecut de Hunt Oil și Petrom, care vizează explorarea în comun a blocurilor onshore Adjud și Urziceni Est. Tot în regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze naturale cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi. Anunțul a fost făcut de companie în 2007.
   Åži compania Rompetrol SA este interesată să facă prospecțiuni în Vrancea, iar în prezent, grupul deține în concesiune trei perimetre de explorare la Greșu, Nereju și Focșani. Totodată, există zăcăminte unele în exploatare, iar altele în conservare în zona localităților Cîmpuri, Vizantea și Burcioaia-Adjud.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?