Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Doar 117 vrâncence au fost vaccinate HPV


   Din ce în ce mai puține vrâncence vor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin. În condițiile în care teribila maladie face ravagii în rândul populației feminine, omorând anual cam 1.500 de românce, iar vaccinul se administrează gratuit, fără reacții adverse periculoase, specialiștii sunt șocați de reticența tinerelor în a se proteja.
   De la începutul acestui an, doar 117 vrâncence au fost vaccinate HPV (human papilloma virus). Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în luna martie au fost vaccinate 20 de femei, în februarie 65, iar în ianuarie 32 de femei.
   Cea mai interesată categorie de vârstă este cea a femeilor de peste 24 de ani. Medicii consideră că vaccinarea HPV are priză la femeile de peste 24 de ani, deoarece acestea au putut lua singure decizia de a fi vaccinate, părinții neexercitând nicio presiune.
   În schimb, minorele se izbesc de refuzul părinților, care nu le permit să fie vaccinate, de teama efectelor adverse. Cu toate acestea, în Vrancea nu au fost semnalate efecte adverse după realizarea imunizării cu acest vaccin. Femeile care doresc să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin se pot adresa cabinetelor medicilor de familie, medicilor ginecologi sau la cabinetele de planning, această procedură fiind acordată gratuit. De acest vaccin, care este administrat în trei doze,  pot beneficia persoanele de sex feminin care au cel puțin vârsta de 12 ani.
   Din 2010, de când a debutat această campanie în Vrancea au fost vaccinate 2.283 de femei. În prezent, în stocurile DSP mai sunt aproximativ 400 de doze, care vor expira în 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?