Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Marian Oprişan: „Această ţară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliştilor“


   Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat șantajului PDL și a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanții partidului de guvernământ, ceea ce arată că „această țară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliștilor”. Reacția vicepreședintelui PSD vine după ce, ieri, Guvernul a alocat primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei. Marian Oprișan a arătat că nu aceeași promptitudine a avut-o premierul, în luna februarie, când județul Vrancea s-a aflat sub munți de zăpadă.

   Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că prim mi-nistrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat șantajului PDL și a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanții partidului de guvernământ, ceea ce arată că „această țară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliștilor”. Reacția vicepreședintelui PSD vine după ce, ieri, Guvernul a alocat primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei. „Astăzi asistăm la o nouă dovadă a faptului că în România Guvernul lucrează doar pentru PDL, iar acest lucru devine „tradiție”. Faptul că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat, după ce a făcut balet, șantajului PDL și a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanții partidului de guvernământ, arată, cât se poate de clar, că această țară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliștilor. Îmi aduc aminte cu tristețe că, în urmă cu o lună de zile, județele din Sud-Estul României se aflau sub zăpadă, oamenii erau izolați în case de peste 7-8 zile și, deși am solicitat prim ministrului sprijin urgent, au trecut săptămâni până când Guvernul s-a hotărât să aloce o sumă insuficientă de bani județelor calamitate de viscol”, a afirmat Marian Oprișan.
   Liderul social democrat a reamintit că nimănui din Guvern nu i-a păsat de tragedia oamenilor, iar premierul a refuzat, constant, să aibă un dialog cu autoritățile locale. „Atunci când a venit în Vrancea să vadă cu ochii domniei sale sinistrul, le-a spus românilor că sunt puturoși și că nu ies la lopată alături de jandarmi. După care s-a urcat în elicopter și a plecat!”, a afirmat Oprișan.

Bani pentru primarii PDL, datorii pentru primarii USL

   Vicepreședintele PSD  a reamintit  cum, teatral, premierul a plecat de la o ședință a PDL „indignat” de faptul că i se cer bani pentru comunele pedeliste, „iar astăzi cu toții vedem cum prim ministrul României alocă din Fondul de Rezervă al Guvernului sume de bani doar primăriilor care sunt conduse de reprezentanți din arcul guvernamental”. „În România avem peste 2.600 de comune în care trăiesc aproximativ 11 milioane de cetățeni. Toate aceste localități au probleme de funcționare a bugetelor locale. Comunele conduse de primari USL, în special, se confruntă cu probleme acute de subfinanțare. Dar acest lucru nu-l afectează pe primul mi-nistru, cum nu-l afectează nici faptul că, din ce în ce mai multe localități din România, nu mai pot asigura iluminatul public, transportul școlar, încălzirea unităților de învățământ și multe alte astfel de servicii publice”, a afirmat Marian Oprișan.

Premierul, somat să stopeze alocarea de fonduri pe criterii politice

   Liderul social democrat a mai precizat că bugetul României nu mai trebuie să fie „pungulița de rezervă a unui partid”, iar taxele și impozitele cetățenilor trebuie administrate corect, pentru obiective de interes național și în folosul celor 22 de milioane de români. „Pe această cale îl somez pe prim-ministru să înceteze cu acest comportament discreționar. Îi pun în vedere faptul că toate unitățile teritorial administrative din România au probleme de subfinanțare. Îi cer prim-ministrului să facă o analiză obiectivă și, pe viitor, să aloce banii nu așa cum îi dictează PDL, ci în baza rezultatelor reieșite din analize. Măcar în ceasul al doisprezecelea, după ce a lega-lizat predarea în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș și după ce a vândut rezervele de cupru, prim ministrul PDL Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să dea dovadă că are conștiință și să acționeze în conformitate cu interesele românilor, fiindcă această lipsă de conștiință a reprezentanților PDL a născut, deja, prea mulți monștri în România”, a încheiat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.

648 milioane de lei pentru primăriile PDL

   Guvernul a alocat, ieri, primăriilor conduse de primari ai partidelor din arcul guvernamental, fonduri totale de aproape 648 milioane lei (echivalentul a 148 milioane euro), pentru proiecte în derulare și achitarea arieratelor. Banii vor fi alocați din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA. „S-a recurs la această situație, deoarece există o serie întreagă de primării care se află într-o acută criză financiară generată de reducerea veniturilor la buget, criză care le face aproape nefuncționale. Există un interes crescut și bine justificat pentru menținerea funcționabilității administrativ-teritoriale a acestor unități în perioada următoare (…)”, a explicat, neconvingător, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Primarii către guvernanți: „Porcul nu se îngrașă în Ajunul Crăciunului”

   Primarii PSD și PNL spun că o astfel de atitudine în ceea ce privește alocarea discreționară de fonduri din partea guvernării pedeliste era de așteptat. Primarii au ținut să le transmită premierului și pedeliștilor că „porcul nu se îngrașă în Ajunul Crăciunului” și că populația va sancționa la vot toate aceste derapaje nedemocratice. „Era de așteptat ca acest guvern, care nu diferă cu nimic de guvernul condus de Emil Boc, să aloce bani primăriilor pedeliste deoarece ne apropiem de campania electorală. Pedeliștii ar trebui să țină cont de proverbul «porcul nu se îngrașă în Ajunul Crăciunului», dar vor afla că este adevărat acest proverb la alegerile din 10 iunie. Românii sunt lămuriți și știu care sunt metodele și găselnițele pedeliștilor pentru a aloca banii poporului, primarilor portocalii. Trebuiau dați bani în mod echilibrat către toate localitățile, dar, repet, această atitudine va fi sancționată la vot”, a afirmat primarul din Adjud, Constantin Armencea.
   Modul de împărțire a banilor este considerat anormal și de primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, care spune că, din nou, guvernul face o mare discriminare între români. „Ceea ce face Guvernul Ungureanu este un lucru anormal deoarece face o mare discriminare între români. Indiferent de culoarea politică a primarilor nu trebuie să sufere cetățenii României. Dar de când sunt pedeliștii la guvernare numai așa au făcut, au alocat bani pe criterii politice, primarilor pedeliști. Ceea ce nu ar trebui să uite pedeliștii este că românii sunt deștepți și îi vor sancționa la alegerile din 10 iunie”, a spus primarul Vasile Vatră.

Guvern de criminali

   Primarul liberal de la Slobozia Bradului arată că alocarea pe criterii politice demonstrează că este „un guvern de criminali care au depășit și megalomania lui Ceau-șescu”.
Primarul Valerică Zamfirescu spune că toate localitățile au nevoie de fonduri, nu doar cele conduse de edili pedeliști. „Dacă au făcut acest lucru, dacă au alocat bani pe criterii politice, este vorba de un guvern de criminali. Au depășit orice închipuire posibilă, chiar și megalomania lui Ceaușescu. Toate localitățile au nevoie de fonduri. Avem obiective care se dărâmă pentru că nu mai avem bani. Dar în șapte luni se duc dracului de la guvernare. Au numai oameni de paie. La ministere și în județ. De ochii lumii ne pun să le trimitem documentații, iar ei fac ce vor”, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.
   Vasile Danțiș, primarul de la Urechești, spune că localitatea a avut pagube deosebite din cauza căderilor masive de zăpadă însă nu a primit niciun sprijin de la guvern, în ciuda demersurilor făcute la Prefectura Vrancea. „E un gest care arată că își văd în continuare de treaba lor și nu îi interesează de restul lumii. Am avut pagube însemnate din cauza zăpezii în această iarnă, cu acoperișul dărâmat la școală, la grădiniță, s-a defectat pompa la alimentarea cu apă. Am solicitat de nenumărate ori fonduri însă nu au dat nimic deși este singura școală din comună. Am cerut prefectului să analizeze cazul în Comitetul pentru Situații de Urgență și să facă un proiect de hotărâre de guvern prin care să ne fie alocate fonduri deoarece nu avem pe plan local de unde să alocăm acești bani. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Am vorbit și la Ministerul Educației , dar s-a spus că nu sunt fonduri. Abia am reușit să obțin bani pentru tâmplărie și pentru fundația la grupul social”, a afirmat primarul Vasile Danțiș, din Urechești.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?