Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Păpuşile Barbie vii


   Succesul înregistrat pe Internet de tutorialele prezentate de două dintre cele mai renumite „păpuși vii” Barbie, Dakota Rose și Venus Palermo, ridică deja multe semne de întrebare, apărând critici că ar putea încuraja sexualizarea tinerelor adolescente. Fetele au devenit cunoscute pe Internet nu pentru că ar avea calități vocale deosebite sau pentru că ar fi dansatoare talentate, ci pentru asemănarea lor izbitoare cu păpușile Barbie.
   Cu ochii săi imenși, ca de păpușă, cu buzele perfect conturate și un ten de porțelan, Dakota Rose este considerată o păpușă Barbie adevărată. Cunoscută de fanii săi drept KotaKoti, ea a devenit o senzație pe Internet odată cu postare pe Youtube a unor tutoriale în care le arată celor interesați cum se pot transforma în adevărate păpuși Barbie.
   Ea rămâne tăcută în majoritatea înregistrărilor sale, în timp ce pe ecran apar treptat pașii pe care fetele trebuie să-i urmeze pentru a-și aplica produsele cosmetice, pentru a-și aranja părul sau pentru a se îmbrăca. „De obicei prefer un machiaj natural. Aș apela la acest machiaj doar pentru a merge în club sau la un eveniment nocturn”, scrie Dakota Rose la finalul unei înregistrări de șase minute în care demonstrează cum trebuie aplicat un machiaj pentru seară.
   Se crede că Dakota este populară în special în Asia, deoarece stilul său pare unul inspirat din cultura japoneză anime, în care ochii extrem de mari și părul lung întins sunt elemente cheie. Multe amănunte nu se cunosc despre Dakota Rose, deși se presupune că ar avea între 16 și 18 ani și că ar trăi în SUA.
   Ca urmare a succesului înregistrat, unii au avertizat că aceasta ar putea încuraja sexualizarea copiilor. Un ziar din Bolivia scrie: „Mii de fete din lumea întreagă și-au manifestat interesul pentru această fată și și-au dorit să arate ca ea. Există un risc atunci când fetele își doresc să fie influențate în acest mod”.
   Dakota nu este singura ca s-a prezentat ca o adevărată păpușă Barbie. Venus Palermo, cunoscută în online drept Venus Angelic, este o fată de 15 ani care a început și ea să posteze pe Internet tutoriale despre ce trebuie să faci să arăți ca o păpușă. După ce a stat o perioadă în Japonia și s-a lăsat influențată de cultura anime, a decis să-și schimbe imaginea odată cu revenirea la Londra în urmă cu doi ani. Acum, ea are 78 de înregistrări video pe pagina oficială de pe Youtube, care are deja 13.000 de fani. „Cred că nu mă voi opri niciodată. Cred că-mi voi dezvolta stilul și voi continua să fac ceea ce-mi place”, spune Venus. 
   Deși fenomenul pare să ia amploare la nivel mondial abia acum, în Asia este vorba despre un trend cu tradiție. Potrivit unui raport din 2010, un număr tot mai mare de femei japoneze s-au lăsat influențate de acest trend, dorind să-și redescopere feminitatea și sexualitatea.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?