Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Peste 200 de depensionări prin reexpertizare


   În urma reexpertizării pensionarilor de invaliditate de către Compartimentul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, 152 din 6.213 persoane reexpertizate în perioada 1 iunie 2010 – 30 iunie 2011 au fost depensionate.
    Potrivit unui raport întocmit la nivelul CJP Vrancea, prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social, în aceeași perioadă de timp, altor 225 de persoane li s-a schimbat gradul de invaliditate ca urmare a ameliorării stării lor de sănătate, în timp ce 5.986 au fost menținute în gradul pe care îl aveau.
Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost expertizate 459 de cazuri noi, cu mult mai puține decât în 2010 (721 cazuri noi) și mai ales decât în anul 2009 (1.182 cazuri noi). Pe parcursul întregului an 2011, au fost depensionate 216 persoane, în timp ce în 2010 au fost depensionați 121 de vrânceni, iar în 2009, doar 28. „Principalul obiectiv al activității de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă a constat în expertizarea, revizuirea și recuperarea persoanelor cu invaliditate, conform prevederilor Legii nr.263/ 2010 și în baza Criteriilor de diagnostic clinic, funcțional și al capa-cității de muncă adoptate în 2011. De asemenea, una dintre preocupările principale a fost continuarea activității de reexpertizare a pensionarilor de invaliditate. Prin Legea 119/2010 s-a instituit obligativitatea verificării în grad de invaliditate a tuturor pensionarilor aflați în evidența caselor teritoriale de pensii”, se precizează în raportul prezentat de conducerea CJP Vrancea. Casa Județeană de Pensii Vrancea are în evidențe, în momentul de față, peste 10 mii de vrânceni pensionari de invaliditate. Din anul 2010 și până în prezent, numărul total al acestora a scăzut semnificativ. Astfel, dacă în 2010, figurau, în județul nostru, 11.287 de pensionari de invaliditate, din care 6.886 revizuibili și 4.401 nerevizuibili, în 2011 numărul acestora a fost de 10.434, din care 6.500 revizuibili și 3.934 nerevizuibili.
   
Medicii pot dispune efectuarea investigațiilor sociale
 
   Compartimentul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă este structurat, în Vrancea, în două cabinete în cadrul cărora lucrează câte un medic expert al asi-gurărilor sociale și un asistent medical. Aceștia au următoarele atribuții: prelungesc concediul medical peste 90 de zile și pro-pun prelungirea concediului peste 183 de zile; emit avize de pensionare pentru cazurile care nu pot beneficia de acțiunile de recuperare, în limitele conce-diului medical; examinează bolnavii propuși pentru pensionare de invaliditate, confruntă starea clinică cu diagnosticul, propun și emit decizii de încadrare sau de neîncadrare în grade de invaliditate; efectuează revizuirea me-dicală a bolnavilor.
   Totodată, medicii din aceste cabinete pot dispune efectuarea de investigații sociale pentru cazurile problemă, întocmesc programul de recupe-rare și urmăresc aplicarea acestuia pentru recuperarea capacității de muncă și socio-profesională a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență și stabilesc programe individuale de recuperare pentru asigurații care au suferit accidente de muncă și boli profesionale. Nu în ultimul rând, acești medici pot propune suspendarea dreptului la prestații de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale în cazul în care asigurații nu urmează programul individual de recuperare. „Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza: accidentelor de muncă și bolilor profesio-nale; neoplaziilor, schizofreniei și SIDA; bolilor obișnuite și accidentelor ce nu au legătură cu munca. În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, de gradul II cînd capa-citatea de muncă este pierdută în totalitate dar cu păstrarea capacității de îngrijire și de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională co-respunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă”, a detaliat Cornelia Cotea.  
   Potrivit celor precizate în raportul prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social, „expertiza medicală a capa-cității de muncă este o formă de asistență medico-socială care evaluează, prin metode și teh-nici specifice, capacitatea de muncă a persoanelor cu diferite tulburări morfologice și funcționale, în vederea stabilirii prestațiilor de asigurări sociale. Demersurile specifice acestei activități sunt centrate pe profilaxia invalidității și pe recupe-rarea capacității de muncă, cu finalitate în reinserția socio-profesională a asiguraților afectați de boli și accidente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?