Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Şcolile de elită din Focşani nu mai au locuri pentru clasele I şi pregătitoare


   Cea de-a doua etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare și clasa I s-a încheiat ieri. Timp de două săptămâni, au fost luate cu asalt unitățile de învățământ de prestigiu din Focșani. Pentru copiii care nici de această dată nu au fost înscriși în clasa pregătitoare sau clasa I, vor mai fi încă două etape de înscrieri. Åžcolile cele mai căutate din Focșani sunt „Duiliu Zamfirescu” și „Åžtefan cel Mare”.

   Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”, una dintre cele mai de prestigiu unități de învățământ din Focșani, se află în situația ingrată de a nu-i putea înmatricula pe toți copiii care s-au înscris în clasa pregătitoare sau clasa I, după finalizarea celei de-a II-a etape a înscrierilor.
   Potrivit reprezentanților acestei unități de învățământ, în clasa I s-au înscris cu 11 copii mai mult decât era prevăzut inițial, iar în clasa pregătitoare cu șase. Prin urmare, condu-cerea școlii a solicitat Inspectoratului Åžcolar să aprobe suplimentarea numărului de copii acceptați într-o clasă. Astfel, dacă solicitarea va fi aprobată, o clasă va avea mai mult de 25 de copii.
Cifrele arată că la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” pentru cele 4 clase I    s-au înscris 111 copii, deși erau disponibile 100 de locuri, iar în clasa pregătitoare s-au înscris 106 copii. „Datorită faptului că la Åžcoala «Duiliu Zamfirescu» s-au înscris în cele două etape la clasa pregătitoare 106 copii pentru cele patru clase, iar la clasa I s-au înscris 111 preșcolari, nu mai avem locuri libere. Noi ne-am dori ca toți cei care au optat pentru școala noastră să rămână aici, de aceea am solicitat Inspectoratului Åžcolar să aprobe suplimentarea claselor cu câte doi copii față de ma-ximul admis. Asta înseamnă ca în loc de 25 să fie 27 de copii la clasă. Dacă nu se va aproba, vom fi nevoiți să aplicăm criteriile de departajare prevăzute în metodologie”, a explicat Marcela Ghiuță, directorul Åžcolii „Duiliu Zamfirescu”. 

3 locuri libere la „Åžtefan cel Mare”
 
   La Åžcoala „Åžtefan cel Mare”, unitate de învățământ care în ciuda prestigiului și popula-rității de care se bucură risca să rămână fără copii, datorită numărului redus de preșcolari arondați, mai sunt doar trei locuri libere pentru clasa I. În cadrul celei de-a II-a etape, părinții au venit în număr mare cu dosarele pentru a-și înscrie copiii.
   Aici au fost propuse pentru înființare 6 clase I și 4 clase pregătitoare. Majoritatea elevilor care vor învăța la Åžcoala „Åžtefan cel Mare” sunt din afara  Focșaniului. „Am realizat numărul celor patru clase pregătitoare și numărul copiilor pentru clasa I, în cele două etape. Astfel, la clasa I avem înscriși 147 de elevi, iar la clasa pregătitoare toate locurile au fost ocupate. Nu am avut emoții deoarece am gândit că se va realiza numărul propus. Ne-am bazat atât pe calitatea actului educațional al cadrelor didactice, cât și pe renumele școlii”, a spus Maria Ariton, director adjunct.
   Åži la Åžcoala „Ion Basgan” mai sunt libere 12 locuri  la clasa I, iar la clasa  pregătitoare doar 8 locuri. „Mai avem câteva locuri libere la clasa I și la clasa pregătitoare. Avem informații că se vor ocupa în celelalte, etape deoarece părinții ne-au informat”, a spus Tiberiu Dima, directorul Åžcolii „Ion Basgan”.
   Pe data de 2 aprilie vor fi afișate, la toate unitățile de învățământ, listele cu copiii din alte circumscripții școlare care au fost admiși sau au fost respinși.
 
Înscrierile continuă
 
   Pentru ocuparea tuturor locurilor puse la dispoziție și în vederea înscrierii  tuturor co-piilor, vor mai exista o a III-a și o a IV-a sesiune de înscrieri. Astfel, cea de-a treia etapă este în perioada 23-25 aprilie, când vor fi înscriși copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea în etapa a doua, într-o altă școală  decât cea din circumscripție, dar care nu au fost admiși.
   În prima etapă a înscrierilor în clasa I sau pregătitoare au fost depuse 3.783 cereri de înscriere, dintre care 43 au fost invalide. În anul școlar 2012 – 2013, la nivelul județului, se vor forma 123 de clase pregătitoare și 176 de clase I.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?