Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Malformaţiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace


   Malformațiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace, potrivit unui studiu realizat de savanții de la Scripps Translational Science Institute (STSI), publicat în Statele Unite ale Americii. Potrivit autorilor studiului, victimele crizelor cardiace au celule endoteliale (care căptușesc pereții interiori ai inimii și cei ai vaselor de sânge) anormal de groase și care pre-zintă malformații – uneori nuclee duble. Astfel de mar-keri ar putea face din aceste celule indicatori fiabili în ceea ce privește riscul de producere a infarctelor.
   Studiul, coordonat de Eric Topol, directorul STSI, a fost realizat pe un eșantion de 50 de pacienți. Aceștia au suferit atacuri de cord și au fost tratați de serviciile de urgențe de la spitalele din orașul califor-nian San Diego și prezentau celule cu astfel de malformații. Deși factorii de risc cardiovascular sunt cunoscuți de multă vreme – în special fumatul, obezitatea și colesterolul crescut -, medicii nu au reușit deocamdată să evalueze iminența riscului cardiovascular.
   Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Statele Unite, cu circa 800.000 de decese pe an, potrivit Centrului federal de control și prevenire a bolilor (CDC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?